İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın doğusunda yer alan Ürdün Vadisi'ndeki Filistinli ailelere ait 3 evi, askeri bölgede bulundukları gerekçesiyle yıktığı bildirildi.
İsrailli İnsan Hakları Örgütü B'Tselem Genel Müdürü Jessica Montell tarafından yayınlanan raporda, İsrail sivil yönetiminin emriyle ordunun, Ürdün Vadisi'nde bulunan "Harbetu Ayn Kerazliye" bölgesindeki Filistinli ailelere ait 3 evi askeri eğitim bölgesi olduğu gerekçesiyle yıktığı belirtildi.
Harbetu Ayn Kerazliye, Ürdün Vadisi'nin kuzeyinde yer alıyor. Burada 25 yıldan beri 3 aile yaşıyor ve 10'u yetişkin, 15'i çocuk 25 kişi geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor.
Raporda, "Ordunun işgal edilmiş topraklarda eğitim yapması amacıyla yerli halkı o bölgedeki evlerinden kovmak hukuk dışıdır. Uluslararası kanuna göre de bu tür evden çıkarma sadece zorunlu, acil ve özel durumlarda askeri ihtiyaca dayalı olarak ya da yerli halkın güvenliğini sağlamak için gerçekleştirilebilir" ifadesine yer verildi.
Raporda, İsrail'in iç ve diplomatik tartışmalarının, zor şartlar altında yaşayan ve İsrail'in sürekli tehdit ve zulmü altındaki 10 binlerce Filistinlinin yaşadığı Ürdün Vadisi gerçeğinden soyutlanmış bir şekilde yürütüldüğü ifade edildi.
Örgütün raporunda, Harbetu Ayn Kerazliye sakinlerinin evlerinin onlara uygun alternatif ev sağlanmadan yıkılmasının, İsrail'in üzerindeki yükümlülükle bağdaşmadığı gibi aynı zamanda İsrail'in garanti altına almayı kabul ettiği uluslararası kanunun açık bir ihlalini teşkil ettiği kaydedildi.
Montell, raporda şu ifadelere yer verdi:
"Devlet bir kere daha bir yere hükmetmenin sorumluluk almak anlamına geldiğini unutmuştur. Ürdün Vadisi ile sanki sadece teorik bir meseleymiş gibi ilgilenmek ve onun geleceğine o bölgede yaşayan insanların geleceğini tamamen göz ardı ederek bakmak mümkün olamaz. Şimdi yöneticilerin çalışmalarını bir kenara bırakarak onun yerine gecelerini nasıl geçireceklerini ve tek geçim kaynakları olan sürülerinin ne olacağını bilmeyen 25 kişinin geleceğine bakmaları gerekir."
Ürdün Vadisi'nde yaklaşık 10 bin Filistinli baraka evlerde ve çadırlarda yaşıyor, geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlıyorlar. Ürdün Vadisi'nin yüzde 90'ı İsrail'in kontrolünde ve Batı Şeria'nın en verimli kısmı olan yüzde 30'unu teşkil ediyor.