Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

CIA Şefi: Esad Kazanmazsa Sınırlar Yok Olur

CIA'in eski şefi, Suriye üzerine bir konferansta yaptığı konuşmada mevcut seçenekler arasında en iyisinin savaşı Esad yönetiminin kazanması olduğunu söyledi.  

13 Aralık 2013
CIA Şefi: Esad Kazanmazsa Sınırlar Yok Olur

CIA'in eski başkanı Michael Hayden, Jamestown Vakfı'nın "terör uzmanları" konferansında yaptığı konuşmada Suriye'de en iyi çözümün Esad'ın kazanması olduğunu söyledi. 1999-2005 arasında NSA başkanlığı, 2005-2006'da askeri istihbarat başkanlığı ve 2006-2008 arasında da CIA Başkanlığı yapan Hayden, konferansta yaptığı konuşmada "Üçüncü seçenek Esad'ın kazanması. Ve şunu söylemek zorundayım ki, ben üçüncü sonuca doğru eğilim gösteriyorum."

"Sınırlar ortadan kalkar"

AFP'nin haberine göre Hayden konuşmasında, ilk olası sonucun Sünni ve Şiiler arasında daha da kanlı bir savaş olduğunu söyledi. Hayden, en olası gördüğü ikinci ihtimalin ise "Suriye'nin çözülmesi" ve 1916 Sykes-Picot Antlaşması'yla sınırları çizilen devletin ortadan kalkması olduğunu ifade etti. Eski CIA Başkanı sözlerini, "Bu Sykes-Picot'un sona ermesi ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra çizilen bütün yapay sınırların ortadan kalkması anlamına gelir. Devletin çözülmesi ve Sykes-Picot'un fiili olarak ortadan kalkması ihtimalinden derin endişe duyuyorum" diye sürdürdü.

Hayden bu durumda ortaya "medeniyetlerin kesişme noktasında yönetilmeyen bir alan" çıkacağını sözlerine ekledi ve şöyle devam etti: "Suriye'de devam etmekte olan sürecin esası, Ortadoğu coğrafyasının önemli bir bölümünün Sünni fundamentalizmi tarafından ele geçirilmesi, Suriye devletinin ve bildiğimiz anlamda Levant'ın patlamasıdır."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.