İran'lı yönetmen Mecit Mecidi'nin yönetmenliğini yaptığı "Muhammed (sav)" adlı sinema filmine ait bir kaç fotoğraf yayınlandı.
Peygamberlerin hayatını konu edinen filmler hep ilgi çeken ve büyük bir izleyici kitlesi yakalayan filmlerdir. Sinemanın icadından bu yana Hz. İsa hakkında 200, Hz. Musa hakkında 120 ve diğer peygamberler hakkında 80 film yapılmıştır. Ama sevgi Peygamberi olan Hz. Resulullah (s.a.a) hakkında ön planda olan sadece bir film vardır ve oda "Çağrı" filmidir.
Bu konunun kendisi Mecit Mecidi'nin "Muhammed (sav)" filmini yapmasında ki en büyük etken olmuştu. Mecit Mecidi, Mustafa Akkad'ın "Çağrı" filmi hakkında şöyle diyor:
"Çağrı filmi Peygamberimizin hayatında en fazla savaşlara önem vermişti ve onları da tam olarak anlatamamıştı. Çünkü Peygamberimiz savaşlarda ağaçlara bile zarar verilmemesini emrederdi ve tüm savaşlar savunma savaşı idi. Bunlar ne yazık anlatılamamıştı."
Mecidi, yedi yıl önce "Muhammed (sav)" filminin yapımına başladı. İki yüz sekanstan oluşan bir senaryo yazıldı ve Kambuzya Pertovi ve Hamit Emced'in yardımlarıyla ön merhaleler tamamlanarak film için yapım iznini alındı.
Mecidi filmin bitiminden sonra İran sinemasının uzun yıllar konuşulacağını söyledi. "Allah'ın Rengi" filminin yönetmeninin bu son filminin sinemaya İlahi Renk katması bekleniyor.
Filmin yapımı sessizce devam ettirildi ve filme dair çok az bir miktarda haber dışarıya aktarıldı. Geçen yıl İran İslam İnkılabı rehberi Ayetullah Seyit Ali Hamanei'nin filmin setini ziyaret etmesi büyük bir yankı uyandırmıştı.
Filmin yapım yeri Kum şehrinin yakınlarında bulunan ve yüz hektarlık bir alana kurulu Nur Sinema şehri. Medine ve Mekke şehirlerinin yeniden inşa edilmesiyle ileride yapılabilecek Peygamber konulu filmler için hazır bir ortam yaratılmış oldu.
Ebrehenin Mekke'ye saldırma sahnelerinde birçok file ihtiyaç olduğundan filme ait bu sahneler Hindistan'da çekilmek istenmiş ama Hindistanlı yetkililer izin vermeyince sahneler Afrika'da çekilmişti.
Film, Peygamberimizin doğumundan önceki olaylardan başlıyor ve Rahmet Peygamberinin on iki yaşına gelinceye kadar ki yaşanan olaylar anlatılıyor. Peygamberimizin sevgili annesi Amine'nin Ebva köyünde vefatı ve Sadiye köyünde Peygamber efendimizin çocukluk dönemi de filmin karelerinden.
Film, Peygamberimizin Şam'a ilk yolculuğu ve Rahip Bahira ile karşılaması ile sona eriyor.
Filmin kamera arkasında 3 kez Oscar ödülü kazanmış olan İtalyan kameraman Vittorio Storaro var.
Filmin oyuncuların bazıları: Ali Rıza Şücanuri (Abdulmuttalib), Mehdi Pakdel (Ebu talib), Panteha Mehdiniya (Fatima binti Esad), Mina Sadeti (Amine), Sara Bayat (Halime Sadiye) ve Muhsin Tenabende (Yahudi Tüccar Samuel)
Film İran sinema tarihinin en pahalı bütçesine sahip filmi olma unvanına sahip. Farsça, Arapça, İngilizce ve Urduca seslendirilecektir ve İran'la birlikte diğer ülkelerde de gösterime girecek.
Mecidi, geçen yıl İslam âlemini ayağa kaldıran Amerikan yapımı hakaret ve ihanet dolu filmin yapımcılarına hitaben şöyle konuştu:
"Gözleriniz yolda olsun, attığınız çamurdan sonra pek yakında bir zamanda Hz. Muhammedin nur yüzü güneş gibi parlayacak ve siyah kalplere sahip olan sizler utanacaksınız."