Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (nsa) Direktörü Keiş Alexander, Avrupa'daki vatandaşlardan toplanılan kayıtların nsa'in yanı sıra NATO'daki müttefik ülkelerden gelen istihbari bilgilerden oluştuğunu ifade etti. Alexander, bu kayıtların savunma ve askeri operasyonlara destek amacıyla toplandığını savundu.
Amerikan istihbarat birimlerinin Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya dahil olmak üzere 35 ülke liderini dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından ABD'li Kongre Üyeleri, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen oturumda istihbarat şeflerini dinledi.
Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, dinleme faaliyetlerinin istihbaratın temeli ve yıllardan beri sürdürülen bir uygulama olduğunu belirterek, "Bu 1963 yılında istihbarat okulunda öğrendiğim ilk şeydi." dedi. Clapper, ABD'nin müttefiki olan ülkelerin de kendilerine yönelik istihbari faaliyet yürüttüklerine inandığını dile getirdi.
Liderlerin dinlenmesi konusunda bir soruya cevap veren Clapper, ülkelerin başındaki isimlerin söyledikleri ile gerçekte düşündüklerini bilinmesi noktasında istihbari faaliyetlerin önemine vurgu yaptı. Bu tür faaliyetleri Amerikalı liderlere diğer ülkelerin kendilerine yönelik politikalarını temin etmesi yönüyle 'paha biçilmez' olarak değerlendirdi.
Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (nsa) Direktörü Keiş Alexander ise nsa dinlemelerinin yasal olduğunu savundu. Fransa, İspanya ve İtalya'da nsa'in milyonlarca telefon dinlemesini kaydettiği haberlerinin 'tamamen gerçek dışı' olduğunu ifade eden Alexander, kayıtların bir kısmının kendilerine NATO'daki müttefiklerinden geldiğini dile getirdi. Alexander, bu ülkelerin hangileri olduğuna dair bir yorumda ise bulunmadı.
Öte yandan The Wall Street Journal gazetesi ABD'li ulusal güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde Fransa ve İspanya'nın kendi vatandaşlarını dinlediği ve telefon kayıtlarını nsa ile paylaştığını yazdı. Avrupa basınında çıkan haberlerde nsa'in İspanya'da 60,5 milyon, Fransa'da ise 70,3 milyon telefon görüşmesini dinlediği iddia ediliyordu.
30 Ekim 2013