Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Mısır Ordusu Kenti Geri Aldı

Mısır güvenlik güçlerinin Mursi yanlısı milisler tarafından ele geçirildiği belirtilen Dalga kentinde kontrolü yeniden sağladığı bildirildi. 

17 Eylul 2013
Mısır Ordusu Kenti Geri Aldı

Mısır ordusuyla polisinin düzenlediği ortak operasyon sonucu temmuz ayından beri devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı milislerin hakimiyetinde bulunan kentte kontrol yeniden sağlandı.

Haberini Adil Şefik ve İzzet İbrahim adlı iki insan hakları aktivistine dayandıran AP, Mısır ordusuyla polisinin sabah saatlerinde Kahire’nin 300 kilometre güneyindeki Dalga kentine girdiğini ve kenti kontrol altında tutan Mursi yanlısı milisler ile yaşanan çatışmaların ardından güvenlik güçlerinin kente yeniden hakim olduğunu bildirdi.

120 bin nüfuslu kente düzenlenen operasyona Mısır ordusuna ait helikopterlerin de katıldığı belirtildi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinden sonra oluşan güvenlik boşluğunda milislerin temmuz ayı başlarında Dalga kentindeki güvenlik güçlerini kentten çıkardığı ve kentin kontrolünü ele geçirdiği ifade edildi.

Ezher Şeyhinden Profesörlere Yasak

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbeye verdiği destekle bilinen Ezher Şeyhi Ahmed ed-Tayyib, üniversite hocalarına çok tartışılacak bir yasak getirdi. Mısır'da Abdulfettah Sisi yönetimindeki ordunun seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmesine büyük bir destek vererek İslam dünyasının tepkisini üzerine çeken Ezher Şeyhi Ahmed Ed-Tayyib, üniversite ile ilgili radikal kararlar aldı.

Ahmed Ed-Tayyib'in verdiği talimata göre;

Yeni eğitim öğretim yılında Cumartesi günleri tatil yapılmayacak.

Öğretim görevlileri, okula gelememeleri halinde yalnızca resmi izin alarak izin kullanabilecek.

Öğrenim harçlarını yatırmayan öğrenciler için işlem uygulanacak.

En önemlisi ise derslerde konunun dışına çıkılmayacak. Siyaset içeren konulardan uzak durulacak.

Bu kuralların dışına çıkanlar hakkında ise inceleme başlatılacak

El Ezher Üniversitesi'nin danışmanlığına ise Abbas Şoman getirilirken, bu akşam Ezher yetkililerinin toplanıp yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin program yapması bekleniyor.

Ezher danışmanı üniversitenin yerel ve küresel anlamda gelişmesinin önemine dikkat çekerken, müfredat komitelerinin yakın bir zamanda toplanarak üniversitenin eğitim-öğretim müfredatını tamamen değiştireceğini beliritti. Ezher Şeyhi ed-Tayyib'in öğretim görevlilerini fakültelere adil bir şekilde dağıtılmasını istediği belirtilirken, hocalardan derse gelme konusunda kusursuz davranmaları istendi.

3 Temmuz'da gerçekleştirilen darbeye destek veren Ezher Şeyhi'ne başta bazı Ezher hocaları olmak üzere İslam dünyasında birçok kesim karşı çıkmış, hatta bu çıkış kınamaya kadar ulaşmıştı. Ahmed Ed-Tayyib'in aldığı bu radikal kararların darbe karşıtı gösterilerin sesini kısmak için alındığı yorumları yapıldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.