Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Cezayirliler Fransa?dan Özür Bekliyor

1915 olayları konusunda Türkiye aleyhindeki tavrıyla tanınan Fransa, Cezayir'de katlettiği yüz binlerce insanı görmezlikten geliyor. 

11 Mayıs 2013
Cezayirliler Fransa?dan Özür Bekliyor

Fransa’nın tarihi soykırım ve katliamlarla dolu. 1830’da sömürge olarak işgal ettikleri Cezayir’ de her türlü insanlık suçunu çekinmeden işleyen Fransızlar, 1962’de bağımsızlığını kazanana kadar ülkede çeşitli soykırımlar ve katliamlar gerçekleştirdi.

Bağımsızlık savaşı veren yüz binlerce Cezayirliyi katleden Fransızların 2.5 milyon Cezayirliyi tehcire tabi tuttukları biliniyor. Cezayir’ de 100 yılı aşkın süre her türlü insanlık suçunu işleyen Fransızların bağımsızlık savaşında 8 bin köyü yok ettiği de çeşitli kaynaklarda yer alıyor.

Fransız katliamları sadece Cezayir ile sınır değil. Ruanda’ da 1994 yılında yaşanan soykırımda yüzbinlerce Tutsinin Hutular tarafından öldürülmesinin insanlık tarihinin en korkunç olaylarından birisi olarak belleklerde yer alıyor. Yakın tarihin en korkunç insanlık suçunda Fransızların parmağı dünya kamuoyu tarafından biliniyor. Ruanda’ da görev yapmış emekli Fransız subayı, Fransa askerlerinin, 1994’ te Ruanda’ da soykırım yapmakla suçlanan Hutu milislerine silah eğitimi verdiğini itiraf etmesi tarihi birçok kanlı olayla dolu Fransızlar tarihinin en büyük lekelerinden biri olacak nitelikte.

Cezayirliler Fransa’nın işgal yıllarında ülke halkına yaptığı katliam ve işkencelerden dolayı özür dilemesini istiyor. Cezayir’in doğusunda yer alan Satıf şehrinde binlerce kişi Fransızların 1945 yılının mayıs ayında katlettikleri 45 bin şehit için anma töreni düzenledi.  

Cezayirliler, tören ve yürüyüş esnasında katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. Özellikle de bir Fransız subayı tarafından çocuk yaşta katledilen Buzeyd’in footğrafı dikkat çekti.

Eylemciler, Fransa yönetiminden bu ülkede 1830 – 1962 yılları arasında gerçekleştirdiği tüm katliamları tanımasını ve resmen özür dilemesini de istedi.

8 Mayıs 1945 tarihinde binlerce Cezayirli Satıf, Kaleme ve Harata şehirlerinde gösteri düzenleyerek, Fransa yönetiminden kendilerine verdiği bağımsızlık sözünde durmasını istemişti. Fransa on binlerce Cezayirliyi bağımsızlık vaadiyle Fransız ordusunda Hitler’e karşı savaştırmıştı.

Ancak sonuç hiç de bekledikleri gibi olmadı. Fransa yönetimi İkinci Dünya Savaşı'nın sona erişini Cezayir’de çok kanlı bir şekilde kutladı ve 15 gün boyunca 45 bin Cezayirliyi katletti. 15 gün süren katliamda günde ortalama 3 bin kişi kurşuna dizilmişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.