Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Suriye Ordusu Stratejiyi Sağlıyor

Son 2 gün içinde, Suriye Ordusu stratejik bir nokta olan Kusayr'ı kuşatarak, muhalefetin Lübnan sınırındaki beslenme kanallarını kesmiş oldu. 

23 Nisan 2013
Suriye Ordusu Stratejiyi Sağlıyor

Suriye Ordusu, Asi Nehri'nin iki kıyısı arasında uzanan ve stratejik bir alan olan Kusayr'da üstünlüğü ele geçirerek muhaliflere karşı güç kazanmaya devam ediyor.

Kusayr, muhaliflerin kendilerinin ve silahlarının, askeri mühimmatın geçirildiği Lübnan'ın Ersal kasabasının yakınlarında, sınırda ve önemli bir alan olarak tanımlanıyor.

El-Akbar'ın haberine göre, aylardır "muhaliflerin" kontrolü ellerinde bulundurdukları şehirde, Suriye Ordusu ile çatışmalar yaşanıyor, muhalifler bu alan sayesinde Humus'un kuzeyine ve Şam'ın banliyölerine ulaşma fırsatı buluyorlardı.

Asi Nehri'nin batı kıyısındaki köyler, yerel Halk Komiteleri'nin çabasıyla Suriye hükümetinin kontrolü altında kalsa da muhalefet bazı köylerde nehrin diğer kıyısına geçebilmişti.

Muhalifler Sosyal Medya Üzerinden Yardım Dileniyor

Ancak bu durum son 10 gündür değişmeye başladı ve Suriye ordusu yalnızca Rif Kusayr'ı değil nehrin iki yakasını birleştiren köprü Nabi Mando alanını da kontrol altına aldı.

Ayrıca kuzeyde İbil kasabasını da kontrol ederek, Kusayr üzerinden Humus'a geçişleri de engellemiş oldu.

Bu alanlardaki çatışmalar muhalefetin ağır bedeller ödemesini beraberinde getirdi.

Sosyal medya üzerinden Hizbullah ve Suriye Ordusu'nun, Kusayr'a yaklaştığını duyuran muhalifler, yardım çağrısında bulundular.

Bazı yerel kaynaklar Suriye Ordusu'nun operasyonlarının muhalifler Kusayr'dan tamamen temizlenene dek devam edeceğini belirtirken, bazıları ise Humus'un kuzeyine ve Şam banliyölerine muhaliflerin sızmasını engellemenin esas hedef olduğunu iddia ediyor.

Öte yandan, Kusayr operasyonuyla aynı zamanda, Şam'da da operasyonlar yürüten ordunun, muhaliflerin ağır kayıplar vermesini sağladığı bildiriliyor.

Buradaki operasyonların hedefi de aynı şekilde, Golan'dan gelen askeri mühimmatın ve muhaliflerin şehrin banliyölerine girmesini engellemek olarak belirtiliyor.

Suriye'deki çatışmaları yakından takip edenler, ordunun operasyonlarının hedefinin, muhaliflere batıda Lübnan, kuzeyde Türkiye, güneyde Ürdün'den gelen desteği kesmek, Şam ve Humus'tan başlamak üzere "güvenli bölge" yaratmak olduğunu belirtiyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.