Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran, Argo'ya Dava Açıyor

İranlı yetkililer, hikaye edindiği olayları yanlış aktardığı ve insanları yanılttığı için Argo filmine dava açmaya hazırlanıyor. 

12 Mart 2013
İran, Argo'ya Dava Açıyor

İran aleyhinde olduğu için Oscar ödülü de alan ve İran'daki ABD elçiliği baskınını anlatan Argo filmine dava açmaya hazırlanıyor.

İran medyasının aktardığına göre, Çakal Carlos'un avukatlığını yapan Isabelle Coutant-Peyre, İranlı yetkililerle, davanın nereye ve nasıl taşınabileceğini tartışıyor. Dava kararının, İranlı kültür yetkililerince de tartışıldığı belirtiliyor.

Yedi dalda Oscar'a aday gösterilen ve 1979'da yaşanan Tahran'daki ABD büyükelçiliği baskınını konu alan "Argo" adlı film İran'da büyük tepkiyle karşılanmış, İran sineması, "Argo"ya cevap niteliğindeki bir film için hazırlıklara başlamıştı.

Eleştirmenler filmi propaganda amaçlı buluyor

Sinema eleştirmenleri, Hollywood'u ABD'nin İran'a karşı önemli bir propaganda aracı olarak kullandığı şeklinde yorumlarda bulunuyorlar. Birçok eleştirmen, CIA'nın Hollywood'u, uluslararası arenada İran'ın imajını zedelemek, çamur atmak ve mevcut rejime karşı nefret oluşturmak için kullandığını iddia ettiler.

İran Araştırmaları Merkezi (İRAMER)'nin sitesinde yayımlanan bir haber analize göre en iyi film ödülünü ABD'nin 'first lady'si Michelle Obama'nın sunması 'politik etki'nin ulaşabileceği son noktaydı. Bu durum, İran siyaset ve sinema otoritelerinin Hollywood'a karşı daha fazla argüman geliştirmesine sebep oldu.

İran'ın önde gelen yönetmenlerinden olan Nadir Talibzade, Argo filmine dair yorumunda, "CIA hali hazırda çok büyük bir kriz yaşıyor ve kendisini güçlü ve etkili göstermek için, Hollywood'u kullanıyor" şeklinde konuşarak, "Obama bile Tunus ve Mısır devrimlerinde, El Cezire televizyonu bizden daha etkili davrandı, dedi" diye ekledi.

İran Devlet Televizyonu, Argo'nun sadece CIA için bir 'reklam' olduğu ve 'hiçbir sanatsal değer taşımadığı' yorumunu yaptı.  İran'ın Kültür Bakanı, Seyid Muhamed Huseyni, Argo filminin 'siyasi amaçlı' bir yapım olduğunu söyledi ve Hollywood'u 'tarihi çarpıtması' nedeniyle eleştirdi.

Hemşehri gazetesi İngilizce baskısında, Argo'yu 'İran kültür ve medeniyetine bir saldırı' olarak niteledi ve aynı zamanda İranlı film yapımcılarını, neden bugüne kadar Amerikan rehineler hakkında bir sinema filmi yapmadıkları konusunda da eleştirdi.

İran'ın Sanat Bürosu da Argo'ya karşı, altı kaçak Amerikan diplomatik personelini dışarı çıkarmak için 1980'de CIA-Kanada ortaklığında gerçekleşen gizli operasyon hakkında bir film üretmeyi planladığını söyledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.