Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Dünya, Hocalı'yı Anıyor

Ermenilerin Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde 613 masumu katlettiği soykırımın 21. yıldönümünde dünyanın çeşitli yerlerinde protesto eylemi düzenleniyor. 

25 Şubat 2013
Dünya, Hocalı'yı Anıyor

İstanbul

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesini 21 yıl önce 26 Şubat 1992 tarihinde işgal eden Ermeniler, Hocalı Kasabası'nda 613 savunmasız insanı öldürmüştü. İnsanlık suçunu bir kez daha gündeme getirmek için çok sayıda sivil toplum kuruluşu eylem yaptı. ‘Justice for Khojaly' (Hocalı için adalet) yazılı tişörtler giyen yaklaşık 300 kişilik grup, Dolmabahçe Sarayı önünde toplandı. Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla yürüyen grup, buradan Beşiktaş'a ardından da Galatasaray Meydanı'na geldi. Galatasaray Meydanı'nda sayıları bini bulan grup İstiklal Caddesi üzerinden Taksim'e yürüdü. ‘Ermenilerin Rus ordusunun desteği ile Karabağı işgalini ve Hocalı Soykırımı'nı unutmayacağız' yazılı İngilizce ve Türkçe pankart taşıyan grup, ‘İnsan hakları unutma, Hocalı'ya sahip çık' sloganları attı.

Taksim Meydanı'nda şehit askerler ve Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan eylemciler hep birlikte İstiklal Marşı'nı okudu.

Suudi Arabistan

Azerbaycan'ın Hocalı kentinde 1992 yılında yapılan katliamı anma toplantıları çerçevesinde Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) merkezinde de bir toplantı düzenlendi.

''Hocalı Katliamı'' toplantısına, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmet Muhammed Ali, Azerbaycan'ın Riyad Büyükelçisi Rasim Rızayev, Türkiye'nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer ve çok sayıda yabancı misyon şefi katıldı.
 
 İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu açış konuşmasında, İİT bünyesinde Hocalı'nın sesinin dünyaya duyurulması için atılan adımlardan bahsetti, teşkilata üye ülkelerin bu katliamın tüm dünyaya duyurulması ve soykırım olarak tanınması yönünde çaba sarf etmesi gerektiğini ifade etti.
 
 İhsanoğlu, Ermeni güçlerinin koşulsuz ve tam olarak Azerbaycan topraklarından çekilmesi çağrısında bulundu.
 
 Azerbaycan'ın Riyad Büyükelçisi Rızayev de Hocalı katliamıyla ilgili tarihi bilgileri aktardı. Rızayev, 25 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Hocalı kentinde yapılan soykırımın, sadece Azerbaycan halkının hafızasından değil, tüm insanlığın hafızasından silinemediğini kaydetti. Büyükelçi Rızayev, 613 kişinin öldürüldüğünü, 476 kişinin yaralandığını, 1275 kişinin de sakat kaldığını belirtti.
    
Toplantı salonunda Hocalı katliamıyla ilgili fotoğraflar ve görüntüler katılımcıların dikkatine sunuldu.

Hollanda

Azerbaycan'ın dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kentinde 1992 yılında Ermeniler tarafından öldürülenler Hollanda'da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Azerbaycan'ın dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kentinde 1992 yılında Ermeniler tarafından öldürülenler Hollanda'da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Lahey'de "Hocalı Soykırımı Anıtı" önünde düzenlenen anma programına Azerbaycan'ın Lahey Büyükelçisi Mir Hamza Efendiyev, Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Müsteşarı Bleda Kacar ile Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın'ın yanı sıra çok sayıda Türk ve Azeri sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle vatandaşlar katıldı.

Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla anma programına katılanlar, anıta kırmızı güller bırakarak saygı duruşunda bulundu. Kur'an-ı Kerim'in okunmasının ardından yapılan konuşmalarda, katliamda hayatlarını kaybedenler anıldı.

Danimarka

animarka'da yaşaşan Azeriler, Hocalı katliamını protesto ettiler. Azerbaycan Vatan Cemiyeti üyeleri ve Türk Fedarasyonu üyeleri ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla, Kopenhag Belediye meydanında Ermenilerin yaptıkları katliamları protesto ettiler.

Dernek Başkanı Sefer Sadık, eksi 4 derece soğuk nedeniyle katılımın çok fazla olmamasına rağmen, protesto eylemenin amacına ulaştığını belirterek 'eylemin belediye meydanında yapılması nedeniyle Danimarkalıların büyük ilgilisini çekti. Kopenhag belediye meydanında Danimarkalılar ve turistler bize kulak verdiler ve dağıttığımız broşürleri aldılar. Katılım çok olmasa bile, Ermenilerin yalanlarını burada anlatabildik. Ermeniler Türkiye'deki sözde soy kırımını dünya ülkelerine kabul ettirmeye çalışırken, kendi katliamlarını unutturmaya çalışıyorlar. Biz de Ermeni katliamları unutulmasın diye bu tür gösteriler düzenliyoruz. Burada ayrıca bir süre önce Kopenhag Üniversitesindeki Kraliyet Kütüphanesinde gerçekleştirilen sözde Ermeni soy kırımı sergisini de protesto ediyoruz. Türkiye'nin aynı kütüphanede karşı sergi açacak olması bizi sevindirdi. Nasıl Türkiye ve Türkler her zaman bizim yanımızda ise biz de her zaman Türkiye'nin ve Türklerin yanındayız'dedi. Kadın ve çocukların da katıldığı protesto gösterisi yaklaşık 3 saat sürdü.

İsveç

26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Azerilerin Ermenistan askeri kuvvetleri tarafından toplu şekilde katledilişinin dünya ülkeleri tarafından ciddiye alınmamasını protesto etmek isteyen İsveçli Azeriler ve Türkmenler, İsveç Meclisi önünde toplandılar. Katılımcılar, teşhir ettikleri resimlerle katliamın şiddetini gösterirken açtıkları pankartlarla da katliamı unutmayacaklarını dile getirdiler.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi açıklamalarına göre, 613 Azerbaycan vatandaşının hayatını kaybettiği katliamın bütün dünya ülkeleri tarafından kabul edilmesi için İsveç Parlamentosu önünde Hocalı Katliamı protestosu yapıldı. İsveç'te yaşayan Azeriler ve Türkmenler ellerinde bayraklarla protestoya katıldılar. İsveç Parlementosu önünde gösterilen katliam resimleri İsveçlilere teşhir edildi.

Japonya

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni güçlerin gerçekleştirdiği katliam, Azerbaycan'ın Tokyo Büyükelçiliği'nde anıldı. Büyükelçi Gürsel İsmayilzade gerçekleştirdiği sunumda Hocalı katliamını, Japonlara anlattı.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan Azerbaycan Büyükelçiliği'nde, Ermeni güçlerin 26 Şubat 1992'de gerçekleştirdiği Hocalı Katliamı anıldı. Törene 50 kadar Japon katıldı. Büyükelçi İsmayilzade, Azerbaycan hakkında genel bilgi verirken Ermenilerin işgal ettiği Dağlık Karabağ ve gerçekleştirdiği Hocalı Katliamı hakkında da bilgi verdi. Elçilikte, Ermenilerin gerçekleştirdiği katliam sırasında çekilen fotoğrafların yer aldığı bir köşede hazırlandı. Fotoğraflar slayt olarak da gösterildi. Sunumun ardından piyano resitalı da yapıldı.

ABD

Yaklaşık 10 yıldan bu yana her sene Ermenistan Büyükelçiliği önünde yaşanan acı olayı protesto eden Amerikalı Azerbaycanlılar, Ermenistan'ın özür dilemesini ve işgal altında olan Karabağ'dan çekilmesini istiyor.

Ellerindeki dövizlerle elçilik önünde slogan atan grup, bundan 21 yıl önce gerçekleşen acı olayı unutturmak istemiyor. Gösteriyi organize eden ABD-Azeri Network'un Genel Müdürü Adil Baguirov, hadisenin gerçekleştiği 1992 yılında birçok Avrupa ülkesinin Hocalıyı katliam olarak görmesine rağmen bu konuda henüz bir kınamanın yapılmadığını vurguladı. Azerbaycan'a ait Karabağ topraklarının hala Ermeni işgalinde olduğunu hatırlatan Baguirov, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarından çekilmesini istediklerini ifade etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.