Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Gül, İncitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistanda yapılan seçimlerde zaferini ilan eden Serj Sarkisyana tebrik mesajı göndermesi Azerbaycan'da sorun yarattı. 

23 Şubat 2013
Gül, İncitti

Karabağ Savaşı sırasında Ermeni askeri güçlerinin başında bulunan isimlerden biri olan ve Hocalı Katliamında önemli rol üstlenen ayrıca Hocalı Katliamında sorumluluğu olduğu gerekçesiyle Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi gereğince uluslararası mahkemede yargılanması gerektiğine dair görüşler mevcut olan Sarkisyan'a Ermenistan seçimlerinde kazandığı zafer üzere, Gül tebrik mesajı gönderdi.

Yalnızca Azeri halkına karşı yapılan Hocalı Soykırımı'ndan dolayı değil ,aynı zamanda "Sözde Ermeni Soykırımı" iddiasıyla " Eğer Türkler cesaret sahibi olup en kısa zamanda Ermeni soykırımını kabul ederse Ermeni halkı da bugünün Türk halkına karşı anlayış gösterecektir. Fakat Türkler soykırımı kabul etmeyi reddettikleri hatta inkar ettikleri sürece Ermeni halkı doğal olarak birtakım duygular besleyecektir" şeklinde küstahca açıklamaları bulunan Sarkisyan'ı seçim zaferinden dolayı Gül'ün tebrik etmesi şaşkınlık yarattı.

21. yılı yaklaşmakta olan büyük Hocalı Katliamı münasebetiyle de Azerbaycan halkının, Gül'ün tebrik mesajından dolayı kırgınlığı ikiye katlandı ve Azeri milletvekilleri meclis kürsüsünden Gül'e tepki gösterdi.
 
Yeni Azerbaycan Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Mubariz Gurbanlı, durumu kabul edilemez olarak nitelendirerek, “Böyle bir şey beklemiyorduk, dolayısıyla böyle bir tavır sergiliyoruz” dedi.
 
Milletvekili Fazıl Mustafa ise Cumhurbaşkanı Gül’ün Sarkisyan’ı tebrik etmesinin kaygı oluşturduğunu söyledi.
 
Meclis Başkanı Ogtay Asadov da Gül’ün mektubuna değinerek, “Bu bize acı verdi. Uluslararası örgütler Ermenistan seçimleri konusunda sessizliklerini koruyor. Ermenistan’ın nüfusu 2 milyon bile değil ama seçimlerde 2,5 milyon kayıtlı seçmen vardı. Başkan adaylarından biri seçimlerden önce vuruldu. Seçimlerin üzerinden yedi gün geçmesine rağmen uluslararası kurumların böyle bir tavır sergilemesi göz ardı edilemez” dedi.
 
Gudrat Guliyev ise Türkiye’nin de Ermenistan’ı desteklediğini belirterek, “Türkiye’den Ermenistan’a uçaklar uçuyor. İki ülke arasında ticari ilişkiler var. Bu konuyu İslam İşbirliği Teşkilatı toplantıları sırasında Türkiye ve İran’ın dikkatine sunacağız” dedi.
 
Guliyev’in bu sözleri Asadov’un tepkisini çekti. Asadov, “Türkiye Azerbaycan’ın ortağı ve müttefikidir. Bu sözler kabul edilemez” diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.