Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Bahreyn Şehidini Uğurladı

Bahreyn'de güvenlik güçleri tarafından öldürülen 16 yaşındaki Hüseyin el-Ceziri'nin cenazesine çok sayıda kişi katıldı. 

17 Şubat 2013
Bahreyn Şehidini Uğurladı

Bahreyn'de geçtiğimiz perşembe günü güvenlik güçleri tarafından ateş açılarak öldürülen Hüseyin el-Ceziri'nin cenazesine çok sayıda kişi katıldı.

Bahreyn muhalefeti ise güvenlik güçlerini, vatandaşların cenaze törenine katılmalarını engellemekle suçladı.

el-Vifak Hareketi, yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin Ceble Habeşi ve civar bölgesini güvenlik çemberine aldığını ve caddeleri trafiğe kapattığını belirtti.

Açıklamada, ''Rejime bağlı güçler, insanların cenazeye katılmasını engellemek için Ceble Habeşi bölgesinde ve ona çıkan yollarda yoğun bir şekilde konuşlandı'' ifadesine yer verildi.

14 Şubat Devrimci Gençler Koalisyonu ise resmi sitesinde yaptığı açıklamada, cenazeye katılanların güvenlik çemberini delmeyi başardıklarını söyledi.

Muhaliflerin suçlamalarına ilişkin Bahreyn makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, muhalefetin talepleri karşısında ulusal diyaloğun tekrar başlatılması yönünde çağrıda bulunmuş, fakat bu çağrılar her zaman olduğu gibi sözde kalmıştı.

Çatışmalara çok sert müdahale eden Bahreyn’de kolluk kuvvetlerinin önemli bir kısmını ise Suudi Arabistan kökenliler oluşturuyor. Ülkede 2011 yılında çıkan isyanı bastırmakta zorlanan Bahreyn yönetimi Suudi Arabistan’dan yardım istemiş, bölgeye askerlerini yollayan Suudi yönetimi isyanı çok kanlı bir biçimde bastırmıştı. Suudi askerlerinin bir kısmı da isyanın bastırılmasından sonra ülkede kolluk kuvveti olarak görev yapmayı sürdürüyor.

ABD: “Tarafsız kalmayı sürdüreceğiz”

Suudi Arabistan ile birlikte ABD’nin bölgedeki en yakın müttefiklerinden biri olan Bahreyn’de 2011 yılında çıkan büyük isyanın bastırılmasında ABD’nin çok büyük bir rolü olmuştu. ABD’nin bölgedeki özellikle İran’a karşı en önemli kozlarından biri olan 6. Filo’ya ev sahipliği yapan Bahreyn’deki Şii çoğunluğun iktidara karşı yaptığı gösteriler ABD tarafından, Suudi Arabistan devreye sokularak bastırılmıştı. ABD'nin tarafsızlık açıklaması Bahreyn'deki El Halifa hanedanlığına olan güveninin sarsılmış olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.