Özgündüz, 1952 yılında Iğdır ili Tuzluca İlçesine bağlı Aliköse köyünde mütedeyyin bir ailede dünyaya geldi. Çocukluk yıllarından itibaren İslami konulara büyük ilgi duyan Özgündüz, kafasındaki sorulara cevap aramak üzere eğitim almaya yöneldi.
Kuran-ı Kerim'i öğrendikten sonra Farsça ve temel İslami eğitim almak üzere Iğdır'ın Yaycı köyünde bulunan Ahunt Emrah'ın yanında gitti. Burada Farsça'yı öğrenen Özgündüz, yine zamanın büyük âlimlerinden olan Hacı Molla Muhammed'in huzurundan faydalandı. Bundan sonra bir süre de İran'da öğrenim gören Özgündüz, bu ülkede oturma izni alamayınca Irak'ın Necef'ül Eşref kentine yerleşti. Sarf-Nahv Usul-ul-Fıkıh-Felsefe, Kelam, Tefsir ve Tarih konularında eğitim gördü.
Eğitim süresince genel derslere katılmaktan ziyade özel üstatlardan dersler almayı tercih ederek, konular üzerinde daha çok tartışma fırsatları buldu. Zamanın en büyük fakihi ve taklit mercii olan merhum Ayetullah'ul-Uzma Seyyid Ebulkasım Hoi, Ayetullah Seyyid Ruhullah Humeyni, Ayetullah Seyyid Abdullah Şirazi gibi fakihlerin derslerine katılarak buradaki ilmi müzakerelerden faydalandı. Özgündüz üstün zekâsıyla üstatlarının teveccühünü kazandı.
Türkiye'ye döndüğünde Iğdır'ın değişik köy ve ilçelerinde görev yapan Özgündüz, buradan Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine geçti. Özgündüz, İstanbul'dan gelen davet üzerine Halkalı'ya yerleşerek 1978 yılında Zeynebiye hareketini başlatmış oldu. Bu hareket onun liderliğinde Turkiyeli Caferileri, Türkiye'de ve dünyada saygın bir konuma getirdi. Özellikle Evrensel Aşura Matem Merasimleri, vizyonu ve niteliği açısından dünyanın her yerinden takdir gördü. Öyle ki BM'nin eğitim, bilim ve kültür teşkilatı UNESCO bu merasimi dünyaya örnek matem merasimi olarak gösterdi.
Özgündüz, İstanbul ile birlikte diğer büyük şehirlerdeki Ehl-i Beyt muhiplerinin toplum şuuru kazanmasında öncülük etti.
Uluslararası birçok konferans ve kurultaylara katılarak, çeşitli konularda tebliğler sundu.
Ülkemizde uluslararası, paneller ve konferansların yapılması noktasında fikir babalığı yaptı.
En çok üzerinde durduğu konu milli birlik - toplum bütünlüğü, İslam inancının doğru yaşanıp dosdoğru yaşatılması hususudur. Bu konularda gösterdiği engin çaba sonucunda, Caferi inanç kesimi tarafından Türkiyeli Caferilerin Lideri olarak sahiplenildi.
Dört kız, üç erkek babası olan Özgündüz Arapça ve Farsça bilmektedir.