Reuters haber ajansı, Exxon Mobil’in Kerkük’ün Kara İncir bölgesinde petrol arama çalışmaları başlatmak için Kerkük’te geçici bir kamp kurduğunu bildirdi.
Yerel yetkililerden Avesta Şeyh Mahmud, Exxon Mobil yetkilileriyle bölgede petrol arama ve sondaj çalışmalarının nasıl yürütüleceği ile ilgili görüşmelerde bulunduklarını ve bölgedeki incelemeler yaptıklarını söyledi.
Avesta Şeyh Mahmud, “Kürdistan Bölgesel yönetimi, enerji kaynaklarını genişletmek için petrol şirketleriyle anlaşma yapma konusunda tam yetkilidir” dedi.
Kürdistan Bölgesi’nden bir yetkili de Exxon Mobil’in Kara İncir bölgesinde incelemeler yaptığını doğrulayarak incelemelerin amacının geçici kamp kurmaya yönelik olduğunu söyledi.
Kerkük’ün kuzeyindeki Kara İncir, tartışmalı bölgeler içerisinde yer alıyor.
Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden önce de Kerkük’ün bir parçası olarak kabul edilen kara İncir, bugünkü Irak yönetimi tarafından da Kerkük’e ait görülse de belediye başkanı Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından atanıyor.
Merkezi yönetimden Exxon Mobil’e tepki
Irak merkezi hükümetinden bir yetkili ise Reuters’e verdiği demecinde Kara İncir bölgesinde yapılan incelemelere tepki göstererek “Exxon Mobil’in Kerkük’e girmesi, bu şirketin faaliyetlerini başlatacağı anlamına gelmiyor. Muhtemelen Exxon Mobil, yöneticilerinden birinin Başbakan Maliki ile görüşmesinden sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimine faaliyetlerini sürdüreceği konusunda güvence vermek istiyor” dedi.
Geçtiğimiz pazartesi günü Irak petrol bakanı Exxon Mobil’i uyararak bu şirketin hem güneyde, hem de Kürdistan Bölgesinde faaliyet gösteremeyeceğini söylemişti.
Exxon Mobil yönetim kurulu başkanı geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile İsviçre’de yaptığı görüşmede şirketin Kürdistan’daki faaliyetlerini sürdüreceği konusunda güvence vermişti.
Exxon Mobil 2011 yılının ekim ayında Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile 6 bölgede petrol arama ve sondaj faaliyetleri için 20 yıllık bir anlaşma imzaladığını açıklamıştı.
Exxon Mobil’in petrol çıkarmayı taahhüt ettiği 6 bölgeden 3’ü tartışmalı bölgelerde yer alıyor.
“Kürdistan’dan Türkiye’ye petrol satışı kaçakçılıktır”
Iraklı milletvekili Rehab Abdui, Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye yapılan petrol ihracatının Irak ulusal sermayesinin çalınması anlamına geldiğini söyledi.
Irak’tan yayın yapan Radyo Neva’nın haberine göre Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ittifakı milletvekillerinden Rehab Abudi, Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye yapılan petrol ihracatının gelirinin Irak hazinesine girmediğini belirterek bunun Irak ulusal sermayesinden yapılan bir hırsızlık anlamına geldiğini söyledi.
Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye’ye petrol ihracatının derhal durdurulması gerektiğini belirten Abudi, Kürdistan Bölgesi’nin merkezi hükümetle yaptığı anlaşmayı ihlal ettiğini savunarak Türkiye’ye yapılan ihracatın bir çeşit kaçakçılık olduğunu vurguladı ve konuyla ilgili yasal işlem yapılması gerektiğini söyledi.
YDH
02 Şubat 2013