Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Mısır Ordusundan Uyarı

Mısır'daki siyasi karmaşa üzerine ordudan "Kriz çözülmezse karanlık tünele girilmesini engelleriz" açıklaması geldi. 

08 Aralık 2012
Mısır Ordusundan Uyarı

Mısır Ordusu, ülkedeki siyasi güçlere mevcut krizi diyalog yoluyla çözmeleri çağrısında bulundu.

Devlet televizyonundan yayınlanan yazılı açıklamada, "Aksi takdirde karanlık bir tünele girilir ki biz buna müsaade etmeyiz." denildi.

Uzmanlar, açıklamanın, tüm siyasi güçler, ihvan dahil ittifaka dayalı bir uzlaşmaya ulaşamazsa, ordu devletin düşmesine izin vermeyecek anlamına geldiğini belirtiyor.

İhvan'dan itidal çağrısı

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı(İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Mısır'daki bütün siyasi tarafları ''şiddetten uzak durmaya'' davet etti.

Bedii, Kahire'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, perşembe günü cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki çatışmalar sırasında tamamı İhvan mensubu 8 kişinin hayatını kaybettiğini iddia ederek, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Taraflara şiddetten uzak durmaları çağrısında da bulunan Bedii, ülkedeki siyasi krizin aşılması için seçim sandıklarına başvurmanın en uygun yöntem olduğunu vurguladı.

Muhalif partilerin, İhvan'ın devlet kurumlarını ele geçirmeye çalıştığı yönündeki eleştirilerine de tepki gösteren Bedii, İhvan'ın devlet kurumlarının  işlevini üstlenmek niyetinde olmadığını, aksine güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirmeleri için her türlü fedakarlıkta bulunduklarını söyledi.

Bedii, Mursi'nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını referanduma sunma kararına karşı ülke genelinde düzenlenen eylemler sırasında, Müslüman Kardeşler Teşkilatı ile Hürriyet ve Adalet Partisi'ne ait 28 merkeze saldırı düzenlendiğini de belirtti.

Mısır İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki çatışmalar esnasında 5'i Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na mensup 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Orduya tutuklama yetkisi

Öte yandan, Mısır'da, Muhammed Mursi tarafından ordu güçlerine sivilleri tutuklama yetkisi verildiği bildirildi. Orduya verilen yetkinin, yeni anayasa onaylanana ve parlamento seçimi sonuçlanana kadar yürürlükte kalacağı belirtiliyor. Karar, Cumhurbaşkanı'nın ordu müdahalesi istemesi durumlarını da kapsıyor.

El-Ehram'ın haberine göre, karar, Başbakan Hişam Kandil tarafından da onaylandı.

Benzer bir karar, 13 Haziran'da, Mısır'ın ordu tarafından oluşturulan Yüksek Konsey yönetimi altındaki geçiş süreci sırasında da onaylanmıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.