Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Suud'da Veliaht Krizi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Sultan bin Abdulaziz?in geçtiğimiz yıl Amerika?da ölmesi üzerine veliaht ilan edilen İçişleri Bakanı Naif bin Abdulaziz öldü. Naif bin Abdulaziz Suudi iç çekişmelerinde denge unsuruydu. 

17 Haziran 2012
Suud'da Veliaht Krizi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Naif Bin Abdülaziz'in İsviçre'de öldü. Kral Abdullah tarafından yayınlanan açıklamada, Veliaht Prens Naif'in Cenevre'de bir hastanede öldüğünü bildirildi. Bir süredir tedavi gören Prens Naif 79 yaşındaydı. Veliaht Prens Naif Bin Abdülaziz'in cenazesi Mescid-i Haram'dan kaldırılacak!

 
Veliaht Prens Naif bin Abdülaziz aynı zamanda Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı'ydı. Önceki Veliaht Prens Sultan bin Abdulaziz'in 2011 Ekim'inde ölümünün ardından Veliaht Prens ilan edilmişti. Kral Abdullah’ın varisi olan Naif, geçtiğimiz yılın ekim ayında ağabeyinin ölümü üzerine veliaht prens ilan edilmişti.
 
Naif’in ölümünün ardından, 89 yaşındaki Kral Abdullah dokuz ay içinde ikinci defa bir veliaht prens belirlemek zorunda kalacak. Yeni Veliaht Prens'in, Naif bin Abdülaziz'in kardeşi ve beş yıl Riyad valiliği yaptıktan sonra Savunma Bakanlığı görevine atanan 79 yaşındaki Prens Selman olması bekleniyor. Krallık sırasında, Prens Selman'ın haricinde, Suudi Arabistan kurucu kralı Abdülaziz'in 10 oğlu daha bulunuyor!
 
Tamamı Kral Abdulaiz bin Suud’un çocuklarından oluşan Sudeyri ailesinden geriye kalan 7 kişiden biri olan Naif Bin Abdulaziz, Kral Abdulaziz’in 22 hanımından en sevdiği 5. eşi olan Hassa binti Ahmed es-Sudeyri’nin oğluydu.
 
1953-54 yılları arasında Riyad valiliği, 1970’te İçişleri Bakan Yardımcılığı ve İstihbarat Yüksek Konseyi Başkanlığı yapan Naif bin Abdulaziz, 1975’ten bu yana içişleri bakanlığı görevinde bulunuyordu.
 
Ailede bir denge unsuru olan Naif bin Abdulaziz, Kral Fahd ile 22 Ekim’de ölen Veliaht Prens Sultan arasında yaşanan şiddetli çekişmelerde ve Prens Sultan’ın Fahd’a karşı yürüttüğü gizli faaliyetlerin ortaya çıkarılmasında etkili rol oynamış; ancak Kral Fahd’ın 1995’te kalp krizi geçirmesinden ve 2005’te de ölmesinden sonra Naif’in aile içindeki nüfuzu azalmıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.