Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Mısır'da Gergin Seçim

Devrim tiyatrosuyla halkın gazının alındığının artık aşikar olduğu Mısır'da Anayasa Mahkemesi?nin genel seçimleri yasa dışı ilan etmesinin ardından son derece gergin bir ortamda halk yeni cumhurbaşkanını belirleyecek. 

17 Haziran 2012
Mısır'da Gergin Seçim

 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde gelen iki adaydan biri olan Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi, Mübarek’in başbakanlığını yapmış olan Ahmet Şefik’le yarışıyor. 
 
Mübarek’in devrilmesinden bu yana görevde olan geçici hükümeti kontrol eden Yüksek Askeri Konsey, yeni cumhurbaşkanının belirlenmesinin ardından 1 Temmuz itibariyle yetkilerini tamamen sivil iktidara teslim etme sözü vermişti. 
 
Ancak Anayasa Mahkemesi’nin önceki gün, Müslüman Kardeşler ve El Nur Partisi’nin sırasıyla birinci ve ikinci sırada tamamladığı genel seçimlerin yasalara aykırı olduğuna karar vermesi, Mısır’da tansiyonu yeniden artırdı. Halk, Mübarek rejimine karlı yürütülen rejim hareketinin sembolü olan başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanırken, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot edilmesi çağrısı yapıldı.
 
Anayasa Mahkemesi’ndeki Mübarek dönemine atanmış olan yargıçlar, seçim yasasının, seçime katılan partilerin bağımsız adaylar için ayrılmış olan koltuklar için de yarışabilmelerine izin verdiklerini belirterek seçimin anayasaya uygun olmadığına hükmetti. 
 
Yaşanan en son gelişmelerin ardından, hem devrimde hem de seçimlerde yer alan İslamcı ve liberal kesim Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Askeri Konseye ateş püskürüyor. 
 
Parlementonun feehedilmesi her iki kesim ve akademisyenler tarafından “darbe” olarak nitelendirilirken, ordunun yeniden yasama gücünü eline geçirmesinden korkuyorlar. 
 
Seçime katılan altı parti ve siyasi örgütler, yapılan ortak açıklamada, “Alınan önlemler, devrim karşıtı olan Yüksek Askeri Konsey’in eski rejimi geri getirmek konusuna kararlı olduğunu gösteriyor” dedi. Açıklamada, Mursi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etmesi için çağrı yapıldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.