Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Hocalı Soykırımı Bakü'de Anıldı

Hocalı Katliamı kurbanları, dünyanın çeşitli bölgeleriyle birlikte Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 60 bin kişinin katılımıyla düzenlenen yürüyüşle anıldı.  

27 Şubat 2012
Hocalı Soykırımı Bakü'de Anıldı

Başkent Bakü’de iktidar ve muhalefet ortak eyleme katıldı. Yirmi yıl önce yaşanan katliamda hayatını kaybeden Azerilere anmak maksadıyla yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşe yüz binlerce insan destek verdi. Hocalı anıtı devlet başkanı İlham Aliyev ve üst düzey devlet yetkililerinin ziyaretinden sonra vatandaşlar tarafından da ziyaret edilmeğe başladı.

Hocalı Katliamı'nın 20. yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında, Azatlık Meydanı önünde 60 bin Azeri sabah saatlerinde bir araya geldi.

Resmi kaynaklardan verilen bilgilere göre, Azatlık Meydanı'nda başlayarak Bakü'nün Hatai semtinde bulunan “Hocalı Soykırımı” anıtı önüne kadar devam eden yürüyüşe aralarında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve devlet yetkililerinin de bulunduğu 60 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Yürüyüş sırasında bazı vatandaşların ellerinde Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin acısının unutulmadığı, Ermeni askerlerini kınayan ve katliamın insanlık açısında bir vahşet olduğunu ifade eden pankartlar taşıdıkları görüldü.

Cumhurbaşkanı Aliyev ve beraberindeki devlet yetkilileri, Hocalı Katliamı kurbanlarını anmak için yapılan yürüyüşün sonunda, soykırım anıtının önüne askeri törenle gül ve çelenk bıraktı. Aliyev'in katıldığı törenden sonra soykırım anıtı vatandaşların ziyaretine açıldı.

Yürüyüşten sonra muhalefet partileri temsilcileri de soykırım anıtını ziyaret ederek çelenk bıraktı.

“Hocalı Soykırımı” anıtını ziyaret eden Azatlık Teşkilatı Başkanı Akif Nagı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenilerin dünyayı, söyledikleri yalanlarla kandırmak istediğini ifade ederek, “Biz dünyaya Ermenilerin vahşi bir millet olduğunu göstermek istiyoruz. Ermenilerin cinayetlerini görsünler ve tanısınlar. Onların sözlerine inanmasınlar” dedi.

Ermeniler ile yapılacak olası savaşta kesin zafer kazanacaklarını söyleyen Nagı, “Bu yürüyüşler, anma törenleri, bütün dünyaya mesajdır. Azerbaycan halkı işgali kabul etmeyecek, Azerbaycan topraklarını işgalden kurtaracak ve Hocalı'da, diğerler yerlerde katledilen insanların intikamını alacaktır” diye konuştu.

Mehemmed Aliyev adlı Azeri vatandaşı da yaptığı açıklamada, Hocalı Katliamı'nın sorumlusunun Rusya olduğunu savunarak, Rusya'nın ayakta durması durumunda Hocalı gibi benzer faciaların diğer halkların da yaşayacağını söyledi.

Soykırım anıtının önünde bazı Azeri kadınların üzüntüleri belirtmek amacıyla ağladıkları ve ağıt yaktıkları görülürken, bazı vatandaşların ise kameralar önünde kurbanlar için şiir okudukları dikkati çekti.

Bu arada Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç ve büyükelçilik personeli de soykırım anıtını ziyaret ederek çelenk ve gül bıraktı.

Hollanda'da Hocalı Anması

Hocalı kentindeki katliamda hayatlarını kaybedenler, Hollanda'da da anıldı.

Lahey'de "Hocalı Soykırım Anıtı" önünde düzenlenen anma programına Azerbaycan'ın Lahey Büyükelçisi Fuat İskenderov, Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Müsteşarı Bleda Kacar, turne için Hollanda'da bulunan tiyatro sanatçı Ahmet Yenilmez ve Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın'ın yanı sıra çok sayıda Türk ve Azeri vatandaşı katıldı.

Ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla yürüyen katılımcılar, anıta karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulundu. Kuran-ı Kerim'in okunmasının ardından yapılan konuşmalarda, Hocalı'da 20 yıl önce hayatını kaybedenler rahmetle anılırken, katliamı yapanlar lanetlendi.

Anma programında konuşan Azerbaycan'ın Lahey Büyükelçisi Fuat İskenderov, Hollanda'nın yanı sıra Azerbaycan ve Türkiye'de düzenlenen bu tür anma programlarının insanlarını birleştirdiğini söyledi.

Hocalı soykırımını tüm dünyaya hakkıyla anlatarak, parlamentolarda kabul edilmesi için mücadele edilmesi gerektiği üzerinde duran İskenderov, "Gördüğüm o ki tüm Türkleri Hocalı benzeri sorunlara çekmek istiyorlar. Hepimiz yandaş olmak zorundayız. Birlik olmak ve bir birimize destek olmak durumundayız. Yeni yetişen nesillerimize Hocalı'yı unutturmayıp onların zihinlerinde canlı tutmalıyız" diye konuştu.

Hocalı'da 20 yıl önce işkence edilerek hayatlarını kaybedenlerin cephede değil evlerinde canice öldürüldüğünü belirten Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın da, bu acıyı asla unutmayacaklarını söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan dahil dünyanın bir çok ülkesinin parlamentolarında bu soykırımın kabul edilmesi için mücadele edeceklerine değinen Aşkın, "Artık ağlamanın faydası yok, harekete geçmemiz lazım. Yaşanan insanlık dışı acıları herkese anlatmalıyız. Bize düşen insanların acılarını yüreğimizde hissetmek" dedi.

İlhan Aşkın, ayrıca 31 Mart'ta Ermenistan'ın Lahey Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi düzenleyeceklerini de açıkladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.