Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

"Hocalı Katliamı, Türk Milletinin Sorunudur"

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, "Hocalı Katliamı; senin, benim, onun, bunun sorunu değildir. Hocalı Katliamı, Türk milletinin sorunudur" dedi.  

23 Şubat 2012

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Türk Ocakları İzmir Şubesi tarafından Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye-Azerbaycan İlişkileri ve Hocalı Soykırımı" paneline Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Azerbaycan İstanbul Baş Konsolosu Hasan Zeynalov, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Iğdır Milletvekili Dr. Sinan Oğan, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Bilal Dündar ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr Recep Kök, İzmir'de bulunan bir çok Azerbaycan ve Türkiye vatandaşı katıldı.

Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasının ardından, sinevizyonda katılımcılara "Hocalı Katliamı" belgeseli izletildi. Azeri Milletvekili Paşayeva, 'Hocalı Katliamı'nın sadece 1992'de yaşanan olaylardan ibaret olmadığını, bunun Müslüman Türklere yönelik yürütülen 1.5 asırlık bir planın son aşaması olduğunu söyledi. Paşeyeva, "Ermeniler bu soykırımı kendileri kabul ediyorlar. İtirafları da şöyle; 'Hocalı olaylarına kadar bizden böyle bir şey beklenmiyordu. Ancak bunu yapabilecek kapasitedeyiz.

Biz bunu yaparak Azerilere gözdağı verdik' diyorlar. Bu katliamı anlatarak gururlanan Ermeni yazarlar var. Hocalı'da bebekleri, kadınları ve çocukları katledenler bununla gurur duyuyorlar. Biz Türkler olarak ortak sorunlarımızda tek çatı altında birleşip tepkimizi tek sesten duyurmalıyız" diye konuştu. Paşayeva, "Hocalı Katliamı; senin, benim, onun, bunun sorunu değildir. Hocalı Katliamı, bir Türk sorunudur" dedi.

Panelde konuşmacı Azerbaycan İstanbul Baş Konsolosu Hasan Zeynalov ise, Fransa Parlamentosu'nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını eleştirerek "Türkiye Cumhuriyeti Devletini Ermeni soykırımı yapmakla suçlayanlar, maalesef Ermenilerin dün Anadolu'da, bugün Azerbaycan'da yaptıklarını görmezden gelmektedirler" ifadelerini kullandı.

İzmir`de Hocalı Soykırımı ile ilgili bir etkinlik de Dokuz Eylül Üniversitesi`nde yapıldı. Etykinliğe katılan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşeyeva, Fransa'da sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının kabulüne tepki göstererek, "Bu karar, ya Fransa'da duracak ya da duracak" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne gelen Paşeyeva, Fransa Parlamentosu'ndan geçen sözde Ermeni soykırımına yönelik açıklamalarda bulundu. Azeri vekil, Fransa'ya iki kez nota verdiklerini dile getirdi. Sözde soykırımın hayata geçmesi halinde Fransa'ya yönelik yaptırımlar uygulayacaklarını dil getiren Paşeyeva, "Söz konusu tasarı, tüm Türkleri ilgilendirmektedir. Tüm Türkler birleşip söz konusu tasarıyı protesto etmeliyiz" dedi.

Hocalı Katliamı'nın yalnızca 1992'de başlayan olaylara bağlı olmadığını, bunun Müslüman Türklere yönelik yürütülen 1.5 asırlık bir planın son aşaması olduğunu savunan Paşeyeva, "Ermeniler bu soykırımı kendileri kabul ediyorlar. 'Hocalı olaylarına kadar bizden böyle bir şey beklenmiyordu. Ancak bunu yapabilecek kapasitedeyiz. Biz bunu yaparak Azerilere gözdağı verdik' diyorlar. Bu katliamı anlatarak gururlanan Ermeni yazarlar var. Hocalı'da bebekleri, kadınları ve çocukları katledenler bununla gurur duyuyorlar. Biz Türkler olarak ortak sorunlarımızda tek çatı altında birleşip tepkimizi tek sesten duyurmalıyız. Bir Ermeni, nerede olursa olsun, nerede doğarsa doğsun hep sözde Ermeni soykırımını kabul ediyor. Bir Yahudi, nerede olursa olsun, nerede doğarsa doğsun kendi ırkının çıkarlarını gözetiyor. Ancak biz Türkler hiçbir sorunumuzu dışarıya duyuramıyoruz. Bizde aşk, sevgi, şiir grupları kuruluyor sanal ortamlarda. Onlar kendi çıkarları doğrultusunda örgütleniyorlar. Artık siz kendimizi sorgulamalıyız" diye konuştu.

"Hocalı Katliamı" hakkında bilinçlenmenin gerektiğini söyleyen Azeri Vekil Paşeyeva, "Orda insanlarımız katledildi. Orda Türklere soykırım yapıldı. Rusya'da bir vekil parlamentoda elinde raporlarla Ermenilere karşılıksız 1 milyar dolarlık silahın neden verildiğini hesap sordu. Amacı bizi sevdiğinden değil. Ama 'bu silahlar neden Ermenistan'a karşılıksız verildi' diye hesap sordu. O silahlar bize yapılan soykırımın silahları. Ermeniler bu soykırımı arkalarındaki güçlerle gerçekleştirdi. O bölgede Türklerin yaşamalarından rahatsızlardı. Kırım Türkleri de bunun bedelini ödedi. Balkan Türkleri de bunların bedelini ödedi. Ben Türk-Müslüman coğrafyasının her yerinde bulundum. Türk-Müslüman coğrafyasının her yerinde bir üzüntü var. Neden böyle diye kendimizi sorgulamalıyız. Bizi o bölgede istemeyen bir güç var" diye konuştu. Ermenilerin amacının "3T" olduğunu söyleyen Azeri Vekil, bu 3T'yi, "Tanıtım, Tazminat, Toprak" olarak açıkladı. Paşeyeva, "Tanıtımını yapıyorlar, tazminat için yaklaşıyorlar, toprak da isteyecekler" dedi.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Paşeyeva, bir öğrencinin "Karabağ'ı ne zaman alacaksınız? Askeri bir operasyon gerçekleştirecek misiniz" sorusuna, "Karabağ denen milleti biz tanımıyoruz. Azerbaycan savaştan zor çıkmıştır. Tekrar savaş yapmak kolay değildir. O bölgenin Ruslarla özel anlaşmaları var. O bölgenin savaşa girmesi halinde Rusya yardım etmek zorunda. Yani Ermenistan tek değil. Yoksa şuanki askeri gücümüzle bir haftada Erivan'ı bile ele geçiririz" diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.