Parlamento, ülkede 1989 yılında sona eren komünist rejiminin Müslüman ve Türklere karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etti.
Bildiri Bulgaristan devletinin Türklere karşı girişilen asimilasyon kampanyasını resmi olarak kabul eden ilk belge olması açısından büyük önem taşıyor.
Eski başbakan ve güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB) partisi lideri İvan Kostov’un hazırladığı bildiri oylamaya katılan 115 milletvekilinin 112’si tarafından desteklendi. 3 milletvekili ise çekimser kaldı.
Suçluların cezalandırılması istendi
Bildiride, asimilasyon kampanyasından sorumlu kişilerin sanık olduğu ve 20 yıldır sürüncemede bırakılan davanın yeniden ele alınması ve suçluların cezalandırılması da talep ediliyor.
İvan Kostov, yüzlerce Bulgaristan Türkü ve Müslümanın hayatını kaybettiği asimilasyon kampanyasının eski komünist rejim tarafından “Yeniden Doğuş Süreci” olarak adlandırıldığını hatırlatarak “Bulgaristan Müslümanların Zorla Asimilasyonunu Kınama Bildirisi” olan belgenin parlamentonun tüm siyasi güçleri tarafından desteklenmesi gereken bir belge olduğunu söyledi.
Jirkov'un asimilasyon politikası
Bulgaristan'da Todor Jirkov yönetimi altında Türk azınlığa yönelik ilk asimilasyon programı 1984 yılında başladı. Türkler zorla "Bulgarlaştırılma"ya başlandı. Türklere ve yaşadıkları yerleşim birimlerine Bulgar isimler verildi. Türkleri artık milli bir azınlık olarak tanımadığını açıklayan Jirkov hükümeti, Türkçe isimleri yasakladı. Jirkov'un asimilasyon politikasından yaklaşık 1.5 milyon insan mağdur edildi.
310 bin kişi Türkiye'ye geldi
1989'de toplam 310 bin Türk, Jirkov yönetiminin asimilasyon kampanyaları sonucunda Bulgaristan'ı terk etmek zorunda kaldı.
Bugün Bulgaristan'da yaklaşık 800 bin Türk yaşıyor. Türkiye'de yaşayan ve Bulgaristan'da göç etmek zorunda kalanlara kimlikleri Sofya tarafından iade edildi.
12 Ocak 2012