Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Suudiler?den Cinayet İtirafı

Suudi Arabistan?ın doğusundaki Katif kentinde barışçı gösterilere müdahalede bulunan Suudi rejimi, dört göstericiyi öldürdüğünü itiraf etti. 

25 Kasım 2011
Suudiler?den Cinayet İtirafı

CNN International televizyonunun haberine göre Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mansur et-Turki, Suudi güvenlik güçlerinin ülkenin doğusundaki Katif kentinde düzenlenen gösterilere yönelik müdahalesinde dört kişinin öldüğünü 9 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mansur et-Turki, iki kişinin gösteriler sırasında ikisinin de daha önceki gösterilerde hayatını kaybeden bir göstericinin cenaze töreni sırasında yaşanan çatışmada öldürüldüğünü söyledi.

Suudi Arabistan’ın doğusundaki çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu Katif kentinde ülkedeki ayrımcılığı protesto eden yönetim karşıtı gösteriler düzenlenmişti.

Mansur et-Turki, Katif kentinde pazartesi günü düzenlenen gösterilerin Perşembe günü artığını söyledi.

Katif kenti sakinleri 2011 yılının başlarında yaptıkları gösterilerde cezaevlerindeki Şiilerin serbest bırakılmasını ve kendilerine uygulanan baskı ve ayrımcılığa son verilmesini talep etmişti.

CNN televizyonu, bu hafta Katif kentinde yapılan gösterilerin barışçı olduğunu belirterek göstericilerin Suudi ordusunun Bahreyn’den çekilmesini talep ettiğini bildirdi.

Suudi Arabistan’dan İran ve Türkiye kıyaslaması

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik tutumunu destekleyen Suudi Arabistan, İran’ın Arap ülkelerinin iç işlerine karıştığını öne sürerek, İran’ın bölge için açık bir tehdit olduğunu savundu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansının bildirdiğine göre, Körfez İşbirliği Örgütü toplantısında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, ABD ve İsrail’in İran’ın nükleer programı konusundaki iddialarını tekrarladı.

Bahreyn’e askeri müdahalede bulunan Suudi Arabistan’ın Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, Körfez İşbirliği Örgütü’nün başka ülkelerin iç işlerine karışmadığını öne sürerek Körfez İşbirliği Örgütü’nün bölge halklarını ve bazen komploların bazen de terörist saldırıların hedefi olan kazanımlarını koruyacak güçte ve kararlılıkta olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik tutumunu savunan Faysal, “Türkiye’nin Arap ülkelerinin meselelerine bir parazit gibi karışmadığını işitmekten çok memnunuz. Türkiye, Arap meselelerini Arap bakış açısıyla çözmek için müdahale ediyor. Bu da bizim bütün komşularımızdan beklediğimiz şeydir” dedi.

İran’ı Arap ülkelerinin iç işlerine karışmakla suçlayan Suud el-Faysal, Türkiye’nin Arap meselelerine müdahalesiyle İran’ın müdahalesi arasında fark olduğunu belirtti ve “Ortak çıkarlar doğrultusunda şeffaf bir şekilde müdahale ile komplo kuran ve durumu kendi bakış açsına göre değiştirmeye çalışan müdahale arasında fark vardır” dedi.

YDH

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.