İsmailov, Zeynebiye Camii İmamı Ş. Hamit Turan ile Zeynebiye Medya Sorumlusu Kasım Alcan ile görüşmüştü. Bu ziyarette Hacı Rızvan'ın sanatsal yönünü de öğrenmiş olduk. İnsanları doğru yola çağırmanın çeşitli yolları olduğunu belirten Gürcistanlı Ehlibeyt alimi, günümüzde görsel yollarla insanlara iletiler yollamanın daha etkili olduğunu ifade ediyor:
Zeynebiye.com: Hayatınıza resim ne zaman girdi?
Allah'ın lütfettiği yetenekle 12 yaşımdan beri resim çizmeye başladım. Çocukluktan beni resime ve şiire yönelten hisler duydum. 1986 yılında Bakü'ye giderek Azim Azimzade Azerbaycan Ressamlık Okulu'nda dört yıl eğitim gördüm. Azerbaycan'ın tanınmış ressamlarından, büyük üstatlardan ders aldım. O yıllardan bu yana çeşitli üslup ve temalarda resimler çizdim. Fakat son yıllarda, Ehlibeyt'ten bize rivayet edilen derin manalı hadis-i şerifleri, Kur'an ayetlerini ve şiirleri tabloya dökme, tasvirle anlatma yolunu seçtim. Son beş yıldır çizdiğim resimlerin esasını dini-felsefi konular oluşturuyor. Bu tablolar bundan dört yıl önce Zeynebiye Basın Sorumlusu değerli kardeşim Kasım Alcan aracılığıyla televizyon programından gündem olmuştu. Mübarek Ramazan ayında yayınlanan programda her gün bir tablo üzerine konuşuyor; Türkiye'den ve diğer ülkelerden yayına katılan izleyicilerle resmin manası üzerine sohbet ediyorduk.
Sözle müziğin birleşmesiyle ortaya ezgi çıkar. Aslında sözle renkleri birleştirmek de bir açıdan ezgidir; müziğin yerini renkler tutuyor. Bu yüzden eserlerimin ekseriyeti şiirle tamamlanmış oluyor. Bu şiir tablonun anlamını ve etkisini güçledirmeye yarıyor. Ya da bir hadisi ya da ayeti tasvir ederken, resme o sözleri de katarak eseri etkili kılmaya çalışıyorum. Bu alanda elliye yakın eserim var. Bu eserleri önümüzdeki dönemde Tahran'da, Tiflis'te çeşitli ülkelerde sergilemeyi planlıyorum. İnşallah Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezi'nin inşaatı tamamlandığında en çok sevdiğim, en çok değer verdiğim tablomu oraya hediye edeceğim. İnşallah ZCKM'de açacağım sergiyle Türkiyeli sanatseverlerin karşısına çıkacağım.
Zeynebiye.com: Bir dinadamının resimle uğraşması alışıldık bir durum değil. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben Ayetullah Hamanei'nin mukallidiyim. Ayetullah Hamanei'nin bu konudaki görüşü şöyledir: Resim çizmenin hiçbir sakıncası yoktur. Hatta bu eserler İslam'ın tebliğine katkı yapıyorsa müstehaptır, sevaptır.
Bu noktada ben tüm yeteneği olan gençlerimizi hatta alimlerimizi Ehlibeyt yolunu anlatan, insanları İslam'a çağıran resimler çizip sergilesinler. Çünkü resim görseldier. Görsel eserlerin insan üzerindeki etkisi işittiklerinden daha yüksektir. Yani resmin etkisi müzikten de kitaptan da kalıcıdır. O halde İslam tebliğinde de resimlerden yararlanmalıyız.
Ben Halkalı'daki Evrensel Aşura Matem Merasimi'nde büyük tablolar, resimler görüyorum. Şüphe yok ki, o tabloların insanlar üzerinde büyük etkisi vardır. Dünya artık yüksek medeniyet dönemindedir; artık uzay çağındadır. Bizler de İslam kurallarının izin verdiği ölçüde bu alanda faaliyet göstermeli, gelişmelerden geri kalmamalıyız.
Zeynebiye.com: Yazılı eserleriniz, kitaplarınız da var. Bunlar hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Şimdiye kadar üç kitabım yayınlandı. Bir diğeri de baskıya girmek üzeredir. Şiir kitaplarımdan birinin adı "Borçalı Kalbimdir, Aşkım Ehlibeyt" Borçalı kadim Türk topraklarından, kasabalarından biridir. Toprak kalptir, bu toprağın aşkı da Ehlibeyt'tir. Şiirlerimde Ehlibeyt teması ön plandadır.
Geçtiğimiz yıl da Gürcistan'da İslam Abideleri isimli eserim basıldı. Ansiklopedik düzeyde hazırlanan ve çeşitli Ehlibeyt kurumlarının desteğiyle basılan bu kitap "Gürcistan'da İslam Tarihi; Gürcistan'ın İslam Alimleri; Gürcistan'daki Cami, Türbe ve Kabirler" adında üç kısımdan oluşuyor.