Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Mısır Karıştırılıyor: 35 Ölü, 300 Yaralı

Bir kiliseye saldırıyı protesto eden 4 bin Hristiyan Kıpti'ye sivil elbiseli kişiler taşlar ve demir sopalarla saldırıldı; Tahrir Meydanı'nda 'baltacı' dehşeti yaşandı. 

11 Ekim 2011
Mısır Karıştırılıyor: 35 Ölü, 300 Yaralı

Çatışmalar, geçtiğimiz hafta Aswan bölgesinde Kıpti Hristiyanlara ait bir kiliseye, radikal İslamcılar tarafından düzenlendiği savunulan bir saldırıyı protesto için yapılan gösterinin ardından çıktı.

Başbakan Essam Şerif, Mısır'da Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki geçimsizliğin 'ülke güvenliğine tehdit oluşturduğunu' söyledi. Şerif bu açıklamaları, gece uygulanan sokağa çıkma yasağı ve acil bir kabine toplantısının ardından yaptı.

Son olay, diktatör Hüsnü Mübarek'in geçtiğimiz şubat ayında devrilmesinden bu yanaki en kanlı şiddet olayı.

Mısır'da Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki gerilim son dönemde gittikçe artmaya başladı. Nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Kıpti Hristiyanlar, iktidardaki askeri konseyi, son dönemde kendilerini hedef alan saldırılar karşısında fazla hoşgörülü davranmakla suçluyordu.

Başkent Kahire'de Hristiyan protestocularla, güvenlik güçleri ve 'baltacı' tabir edilen suç gruplarının çatışması, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'ye sıçradı.

Mısır'da yayımlanan bağımsız El Masry El Yovm Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan habere göre, görgü tanıkları, İskenderiye kentinin Sidi Caber Caddesi'nde Kahire'deki olayları protesto eden Hristiyanlar'a "Baltacıların" saldırdığını öne sürdü.

Gazete, Kahire'deki çatışmaların sadece Tahrir ve Abdul Manem Riyad meydanlarından ibaret olmadığını, Ramses Meydanı'nda bulunan Kıpti Hastanesi'ne suç grupları üyesi yüzlerce kişinin saldırıda bulunduğunu ileri sürdü.

Hizbullah’tan Mısırlılara birlik çağrısı
 

Mısır’da Hıristiyan göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarla ilgili bir bildiri yayımlayan Hizbullah, Mısır halkına birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Lübnan’dan yayın yapan el-Menar televizyonunun haberine göre, Mısırlı Hıristiyan göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan ve 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili bir bildiri yayımlayan Hizbullah, yaşanan olayların ABD’nin Arap ülkelerinde istikrarsızlık ve bölünme yaratmak için giriştiği bir komplo olduğunu ifade etti.

Mısır’da yaşanan ve birçok kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylardan büyük bir üzüntü duyulduğunun belirtildiği bildiride, “Mısır’da yaşanan olaylar, Mısır’ın Arapların Müslümanların ve Hıristiyanların düşmanlarının bir fitnesidir. Hiç kuşkusuz bu fitne, Amerika’nın bölge ülkelerini bölme komplosu doğrultusunda çıkarılmıştır” denildi.

Mısırlılara sükunet çağrısında bulunan Hizbullah, yabancıların komplolarına karşı uyanık olunmasını ve sorunların diyalogla çözülmesini istedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.