Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Radarlar Türkiye'de Olmalı, Çünkü...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs Rum kesiminin sondaj faaliyetlerine başlama kararında ısrar etmesi durumunda KKTC ile kıta sahanlığı anlaşması imzalayacaklarını söyleyerek, "Biz Doğu Akdeniz barış, istikrar ve refah havzası olsun istiyoruz. Ama birileri (buralar benim arka bahçem, istediğim gibi davranırım) derse, o zaman bize de bunun doğru olmadığını gösterecek adımlar atma hakkı doğar" dedi. 

19 Eylul 2011
Radarlar Türkiye'de Olmalı, Çünkü...

Davutoğlu, CNN-Türk'te katıldığı bir programda gündemdeki dış politika konularına ilişkin soruları yanıtladı.
 
Suriye Kendi Halkıyla Barışmadan Bizimle Barışamaz
 
Suriye ile ilişkilerle ilgili soruya karşılık "Suriye yönetimi kendi halkıyla barışmadan bizimle barışması mümkün değil" yanıtını verdi.
 
Davutoğlu, Arap Baharı yaşayan ülkelere Türkiye'nin model ülke olarak sunulması ve laiklik tartışmaları hakkında da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemek istediğine ilişkin kavramsal bilgiler vererek, Arap ülkelerinde bu teorik tartışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.
 
Bölgede olanlara sadece ılımlı İslam'ın yayılması ve Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinden bakılmasının naif olacağını söyleyen Davutoğlu, eğer bir proje varsa bunun adının "bu bölgenin Türkiye ile birlikte yeniden uyanışı projesi" olacağını kaydetti.
 
"Biz tarih havzalarımızda ve bu havzaların ötesinde mesela Somali'de, her yerde de olacağız, halkımız bununla gurur duymalı, dünya da buna alışmalı" diyen Davutoğlu, belki önlerine engeller çıkartılacağını ancak bu iddiadan vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın terör örgütü PKK ile müzakere ettiğine ilişkin internete düşen ses kayıtlarının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Fidan'ın yanlış bir şey yapmadığını belirterek, devletin kendisi ile ilgili her konuda her türlü tedbiri alacağını kaydetti.
 
Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın yapmayı reddettiğinin siyasal anlamda bir görüşme olduğunu, Fidan'ın görüşmesinin istihbari anlamda olduğunu söyleyerek, "MİT bu görevi yapmayacaksa neyi yapacak" dedi.
 
Füze Radarları Türkiye'de Olmalı, Çünkü...

NATO bünyesindeki füzelerin radarlarının Türkiye'ye konuşlanması kararını da değerlendiren Davutoğlu, bu savunma konseptinin özellikle bir ülkeye karşı olmadığını vurguladı.
 
Bakan Davutoğlu, geçen sene bu zamanlarda BM'deki oylamada İran'a yaptırımlara "hayır" diyen bir Türkiye olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin hiçbir zaman bir ülkenin güdümünde komşusuna karşı tavır almayacağını belirtti. "İlkesel olarak böylesine bir uluslararası baskı karşısında, genelde herkesin (evet) dediği bir ortamda Türkiye kalkıp (hayır) dediyse bunun mesajı açıktır" diyen Davutoğlu, bununla Türkiye'nin "komşumla ilişkileri başka bir konunun ipoteği yapmam" demek istediğini bildirdi.

Geçen seneki bu tablonun unutulmaması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, NATO'nun bir savunma teşkilatı olduğunu ve kendi tedbirlerini almasının doğal olduğunu belirtti. "Bu radarlara ev sahipliği yapmanın Türkiye'nin ulusal çıkarları için de önemli olduğunu", 20-30 yıl sonra şartların değişebileceğini belirten Davutoğlu, radarların Türk topraklarında olması gerektiğini çünkü Türkiye'nin korunması için daha ilerde NATO üyesi başka bir ülke bulunmadığını belirtti.
 
Radar sisteminin Türkiye'nin denetimi ve ulaşımına açık olacağını söyleyen Davutoğlu, NATO karargahında da bununla ilgili üst düzey bir Türk subay bulunacağını ifade etti. Davutoğlu, radar bilgilerinin İsrail ile paylaşılıp paylaşılmayacağının sorulmasına karşılık, "Bu NATO içinde NATO ülkeleri tarafından değerlendirilecek" diye konuştu.
 
Türkiye'nin şartları sağlandıktan sonra itiraz etmenin gerek ittifakın dokusu gerekse Türkiye'nin güvenliği için sıkıntı oluşturacağını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin sadece NATO'ya ait olan ve NATO ülkeleri tarafından kullanılan sisteme destek sağlayacağını, NATO dışındaki bir sistemle alakaları olmadığını kaydetti.
Bakan Davutoğlu, NATO'nun Akdeniz ortakları oluşu çerçevesinde İsrail'in açmak istediği bir ofise engel olduklarını da açıkladı.
 
Rum Sorunu: Bu, İki Devlet Mantığına Gidiştir

Davutoğlu, Rum kesiminin Akdeniz'de sondaj faaliyetleri ile ilgili soruya karşılık da Rum kesiminin bu faaliyetlerle belli bir aşamaya gelinen müzakereleri sabote etmek istediğini kaydetti.
 
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'a da bunu söylediğini aktaran Davutoğlu, New York'a gidince BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'la da konuyu ele alacağını bildirdi. Davutoğlu şunları kaydetti:
 
"Ortada iki senaryo var: ya Kıbrıs tek bir devlet olacak, o zaman Rumlar da beklesinler, çözüm olsun, her neye sahiplerse birlikte değerlendirsinler. Ya da Rumlar şunu demek istiyordur; bu benim kendi bölgem ne istersem yaparım. O zaman da KKTC de ayrı bölgeye sahiptir ve bu, iki devlet mantığına gidiştir. Tamam o zaman biz de öyle yaparız, biz de KKTC ile kıta sahanlığı anlaşmasını yaparız. Böylelikle iki devlet vakası da daha derinleşerek sürer.
 
Biz Doğu Akdeniz barış, istikrar ve refah havzası olsun istiyoruz. Ama birileri (buralar benim arka bahçem, istediğim gibi davranırım) derse, o zaman bize de bunun doğru olmadığını gösterecek adımlar atma hakkı doğar."
 
Bakan Davutoğlu bu konuda bir eylem planları bulunduğunu söyleyerek, Rum yönetimi kararında ısrar ederse KKTC ile kıta sahanlığı anlaşmasını imzalayacaklarını bildirdi. Davutoğlu, "Gönül ister ki Rum yönetimi böyle bir meydan okuma yerine müzakere masasına gelir, adil bir barışı birlikte geliştiririz" dedi.

AA

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.