Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

G8'den Arap Baharı?na 40 Milyar Dolar!

Fransa?nın Deauville kasabasında düzenlenen toplantıda Arap Baharı'nın yarattığı havanın Batı aleyhine dönüşmesinin nasıl engellenebileceği tartışıldı. 

28 Mayıs 2011
G8'den Arap Baharı?na 40 Milyar Dolar!

Nicolas Sarkozy, Deauville’deki zirvede G8 liderlerinden ‘Arap Baharı’nda işbirlikçi güçleri desteklemek için 40 milyar dolarlık bir paket hazırlanmasını istedi.

Sanayileşmiş sekiz ülkenin liderlerini bir araya getiren G8 Ziresi’nin ikinci gününde de ana gündem maddesi ‘Arap Baharı’ oldu. Mısır ve Tunus'un yeni başbakanlarının da katılımıyla Fransa’nın Deauville kasabasında düzenlene toplantıda Arap Baharı'nın yarattığı iyimser havanın öfkeli bir hayal kırıklığına dönüşmesinin nasıl engellenebileceği tartışıldı.

Fransa Ekonomi Bakanı Jalloul Ayed, Nicolas Sarkozy’nin gelişmiş 8 ülkenin, Arap ülkelerinde gelişen demokrasi hareketlerinin desteklenmesi için 40 milyar dolarlık bir paket hazırlanmasını önerdiğini açıkladı. Sarkozy’nin bu teklifinin diğer liderler tarafından desteklenip desteklenmediği henüz doğrulanmadı.

Zirveyi takip eden kaynaklar daha önce G8 ülkelerinin Mısır ve Tunus'a 20 milyar dolarlık bir yardımda bulunma sözü verdiklerini belirtmişti.  

2 gün süren toplantının ardından yayımlanacak sonuç bildirisinin taslağı da yavaş yavaş netleşiyor. Yeni Arap demokrasilerini destekleme sözü verilen taslak bildiride, ''Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da devam eden değişiklikler tarihidir ve Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra Orta ve Doğu Avrupa'da ortaya çıkan değişim türüne kapıyı açan bir potansiyele sahiptir. Biz G-8 üyeleri olarak Arap Baharı'nın taleplerini kuvvetle destekliyoruz'' denildi.

Mesajlarda Tunus, Mısır, Libya, Yemen ve Suriye'deki hareketler sonuna kadar desteklenirken Bahreyn'le ilgili tek cümle geçmedi!

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.