Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Suriye'de Başarısız Grev Girişimi

Suriyeli rejim muhaliflerinin hükümeti işlemez hale getirmek için halka yaptıkları genel grev çağrısının rağbet görmediği bildirildi. 

20 Mayıs 2011
Suriye'de Başarısız Grev Girişimi

Rejim karşıtı olayların giderek yatışmaya başladığı Suriye’de yasadışı kabul edilen Müslüman Kardeşler örgütünün yaptığı genel grev çağrısına uyulmadığı bildirildi.

Suriye’de yayımlanan el-Vatan gazetesi, bazı kişilerin Humus kentinde mağazaların açılmaması yönündeki gayretlerine rağmen halkın grev çağrısına uymadığını bildirdi. El-Vatan gazetesi, Humus kentinde kapalı dükkanların fotoğraflarının çekilerek halkın genel greve destek verdiği yönünde propaganda yapmaya çalıştığını; ancak birkaç istisna dışında ülke çapında tüm dükkan ve işyerlerinin açık olduğunu yazdı.

Gazete ayrıca Lübnan eski Başbakanı Sa’d hariri liderliğindeki el-Mustakbel Partisi üyesi Halid Zahir’in kardeşi Rebii ez-Zahir liderliğindeki 300 kişilik bir grubun Lübnan sınırından Suriye’ye girmek için harekete geçtiğini bildirdi.

Bazı kışkırtıcı girişimlere rağmen halkın yapılmak istenen gösterilere katılmadığını belirten el-Vatan, yalnızca Kamışlı bölgesinde birkaç yüz kişilik bir Kürt grubunun gösteri düzenlediğini bildirdi.
  
Müdahale pazarlıkları

Yenişafak Gazetesi yazarı İbrahim Karagül yazısında Suriye'ye müdahalenin arka planını anlattı:

Rusya, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'a reformları yerine getirme şansı verilmesi gerektiğini belirterek, bu ülkeye dış müdahaleye karşı çıkacaklarını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ABD ile Romanya arasındaki son askeri anlaşmayı "Soğuk Savaş'ın yeniden başlaması" olarak niteledi.

Açıklamaya bakılırsa; Suriye'ye askeri müdahale gündemde ve BM Güvenlik Konseyi toplantıları için hazırlıklara başlanmış. ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan'la helikopter pistinde yaptığı elli dakikalık görüşmenin benzerlerinin Suriye'nin komşularıyla, konuya duyarlı bütün taraflarla yapıldığını söylemek lazım.

Görüşmelerde Suriye hangi çerçevede ele alındı, bilmiyorum ama ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün yapacağı konuşmada bunu öğreneceğiz. Dünya, Obama'nın bugünkü konuşmasına göre Suriye konusunda tutum belirleyecek çünkü yol haritası bir şekilde belirginleşmiş olacak.

Rusya gibi, Türkiye de Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye karşı çıkacaktır. Bu konuda net, kesin bir tavır konulması gerekir. Ancak Fransa ve İngiltere öncülüğündeki ittifakın, S. Arabistan ve Ürdün gibi ülkeleri de yanına alarak, yeni bir Irak senaryosu uygulamak için ortamı olgunlaştırmaya çalıştığını artık hepimiz biliyoruz. Baas rejiminin barbarca kıyımlarının da desteğiyle, bölge ve dünya kamuoyu şimdi Suriye'ye dış müdahale için hazırlanıyor.

Medvedev'in sözleri ve helikopter pistindeki görüşmeler, Suriye'yi içerideki isyan ve kanlı operasyonların yanı sıra, bölgesel bir müdahale alanı olarak da tartışmaya başlama zamanının geldiğine işaret ediyor.

Suriye de işgal edilirse, Türkiye'nin güneyi, Arap/Müslüman dünya ile bağlantıları tamamen kesilecek, artık bölge ile ilişkilerimizi Londra-Washington üzerinden yürüteceğiz. Irak'tan sonra Suriye'de de sınırlarımızda ABD-İngiliz askerleri göreceğiz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.