Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

El Ezher'e Bağımsızlık Yürüyüşü

Mısırlı İslam alimleri, El Ezher'in yeniden bağımsız bir kuruluş olması için eylem yaptılar. 

27 Nisan 2011
El Ezher'e Bağımsızlık Yürüyüşü

Mısır'ın başkenti Kahire'de din adamları El Ezher Kurumu ve kuruma bağlı kuruluşların eskiden olduğu gibi tam bağımsız bir yapıya kavuşması için gösteri yaptı

El Ezher Camii önünden, El Ezher Şeyhi'nin makamının da bulunduğu yönetim binasına doğru yürüyüşe geçen göstericiler, "Din adamları, Ezher'in bağımsız olmasını istiyor. Ezher eskiden olduğu gibi bağımsız olmalı" şeklinde sloganlar attılar.

Kadınların da desteklediği gösteriye, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. El Ezher yönetim binasına girmek isteyen göstericilere, askerler engel olurken, şeyhin makamı etrafında alınan olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti.

El Ezher Kurumu'nun Vakıflar Bakanlığı ile olan bağlarının kaldırılması, Şeyhin eskiden olduğu gibi seçimle gelmesi, camilerde görev yapan imamların özlük haklarının iyileştirilmesi, El Ezher Üniversitesi'nin eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve El Ezher'e bağlı vakıfların kira gelirlerinin tamamının kuruma bırakılması gibi taleplerde bulunan göstericiler, El Ezher Şeyhi Ahmet Et-Tayyib'e de sorunlarını dinlemesi için çağrıda bulundular.

Göstericilerden Muhammed Amr Hüseyni yaptığı açıklamada, El Ezher'in bundan 60 sene önce olduğu gibi bağımsız ve bağlantısız bir kurum olmasını istediklerini belirterek, kurumun devlet ile bağlantısından dolayı saygınlığını yitirdiğini savundu.

Hüseyni, "Şeyh ile müftüyü artık biz seçmek istiyoruz. Devletin atama yapmasına karşıyız" dedi.

Bin yıllık geçmişe sahip

970 yılında Şii Fatımi Devleti tarafından kurulan, Selahaddin Eyyubi tarafından ise Sünniliğin en önemli kurumlarından biri haline getirilen Ezher, tarihi boyunca yönetimlere karşı bağımsız kalmasıyla ün salmıştı. Ancak 1961 yılında Cemal Abdulnasır tarafından Ezher Şeyhi'ni seçen ulemanın oluşturduğu Din Adamları Yüksek Konseyi feshedildi ve kurum Vakıflar Bakanlığı'na bağlandı. Şeyh de devlet başkanı tarafından atanmaya başladı.

Bir zamanlar devlete borç verdiği de öne sürülen kurum, bu tarihten sonra mali bağımsızlığını da kaybetti.

18 günlük gösteriler boyunca meydanı dolduran yüzbinlerce kişiyle birlikte hareket eden pek çok Ezher uleması, ülkede sağlanan demokrasi havasının artık kendi kurumlarını da etkilemesini istiyor.

Bünyesinde yaklaşık 40 bini yabancı 400 binden fazla öğrencisi olan üniversitesinin yanısıra çok sayıda eğitim müessesesi ve dini kurumu bulunan Ezher'in başına geçtiğimiz yıl Seyyid Muhammed Tantavi'nin hayatını kaybetmesiyle ülkenin önde gelen saygın din adamlarından Ahmet Tayyib devrik lider Hüsnü Mübarek tarafından getirilmişti.

Ancak gösteriler sırasında yönetime karşı isyanın haram olduğunu belirterek göstericilerin tepkisini çeken bir açıklama yapan Tayyib'e istifa etmesi gerektiği yönünde baskılar yapılmıştı. Ancak çok sevilen bir isim olan Tayyib'e kurum içinden ve dışından büyük bir destek de bulunuyor. Tayyib, geçtiğimiz günlerde Başbakan İssam Şeref'i ziyaret ederek kurumun onun döneminde elde ettiği geliri hükümete bağışlamıştı. Tayyib, görüşme sırasında Ezher'in statüsünü de görüşmüş ve olumlu bir cevap almıştı. Hükümet, Ezher konusunda bir kanun değişikliği yapılması için geçici anayasa hazırlama komisyonunun başkanlığını da yapan Tarık el Bişri'yi görevlendirdi.

Tayyib, Ezher'in kısa süre içinde eski ihtişamlı günlerine döneceğini ve atamaların bizzat Konsey tarafından yapılmasının sağlanacağını belirtiyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.