Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Libya Senaryoları

Güvenlik Konseyi?nin 1973 sayılı kararına ve uluslar arası askeri müdahaleye rağmen Muammer Kaddafi rejiminin geleceğiyle ilgili belirsizlik sürerken Libya konusunda dört farklı senaryonun söz konusu olduğu bildirildi. 

20 Nisan 2011
Libya Senaryoları

Herhangi bir karizmatik liderin ya da siyasal bir örgütün liderliğinde şekillenmemesine rağmen hızlı bir iktidar değişimi süreci geçiren Tunus ve Mısır’ın aksine Bingazi’deki Geçici Ulusal Konsey’in önderlik ettiği Libya’daki değişim süreci, iç savaşa ve uluslar arası askeri müdahaleye rağmen tam bir çıkmaza sürüklenmiş gözüküyor.

Libya’da yaşanan bu çıkmazın aşılmasıyla ilgili olarak çeşitli senaryoları gündeme getiren el-Cezire televizyona göre çözüm için birinci senaryo NATO’nun isyancılara yardım etmesini ve isyancıların ülkenin batısına doğru ilerleyerek ulusal bütünlüğü sağlamasını ve Kaddafi rejimine son verilmesini öngörüyor.

Ülkenin Bingazi ve Brega merkezli olarak ikiye bölünmesini öngören ikinci senaryonun Kaddafi’nin ülkenin bir bölümündeki hakimiyetinin devam etmesi dolayısıyla iyi bir çözüm yolu olmadığını belirten el-Cezire televizyonu, Kaddafi rejiminin diğer bölüme yönelik tehditlerini sürdürecek olmasından dolayı bölgedeki istikrarsızlığın büyüyebileceği yorumunu yapıyor.

El-Cezire televizyonu, Kaddafi rejiminin devrilmesi için zaman içerisinde aşamalı operasyonlar yapılmasını öngören üçüncü senaryonun Kaddafi’nin iktidarda kalmasının tüm yollarını kapatacağını belirterek Kaddafi rejimine uluslar arası yaptırım uygulanmasını, Kaddafi’nin yalnızlaştırılmasını ve taraftarlarıyla kendisi arasında ayrılık yaratılarak iç darbe için zemin hazırlanmasını bu senaryo kapsamındaki yardımcı araçlar olarak sıralıyor.

Dördüncü senaryonun ise Libyalılar tarafından çok fazla kabul görmediğini belirten el-Cezire, bu senaryonun Kaddafi ve ailesinin Libya’dan çekilerek başka bir ülkeye sürgüne gönderilmesini öngördüğünü ifade ederek Kaddafi’nin sürgüne gönderilebileceği ülke sayısının sınırlı olmasını bu senaryoyla ilgili en büyük sorunlardan biri olarak gösterdi.

Libya’ya yönelik askeri müdahalede öncü rol oynayan Fransa Kaddafi rejimine müdahale için kara birlikleri gönderilmesine karşı çıktı.

Fransa, kara birliği konusunda yan çizdi

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin, Birleşmiş Milletler tarafından istenmesi halinde insani yardımların güvence altına alınması için, Mısrata başta olmak üzere Libya'daki farklı şehirlere kara birliği gönderebileceğini açıklamasının ardından Fransa, Libya’ya kara birliği gönderilmesine karşı çıktı.

Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, hava operasyonlarını yönlendirme gerekçesiyle dahi olsa ülkesinin Libya’ya kara birliği gönderilmesine karşı olduğunu açıkladı.

Libya’ya kara birlikleri gönderilmesine karşı olduklarını vurgulayarak Muammer Kaddafi rejimine karşı verilen kara savaşının sorumluluğunun Libyalı isyancılarda olması gerektiğini savundu.

Libya’ya yönelik askeri müdahalede Fransa ile birlikte öncü rol oynayan ülkelerden İngiltere ise Libyalı isyancılara askeri danışmanlık yapmak üzere Libya’ya asker göndereceğini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Kaddafi karşıtlarına yardım için gönderilecek askerlerin konularında uzman subaylar olacağını söyledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.