Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Irak'taki Hataya Düşmeyeceğiz

ABD lideri Obama, Libya operasyonuna ilişkin açıklamasında "Irak'taki hataya düşmemeliyiz, Kaddafi'yi askeri yolla devirmeye kalkarsak koalisyon paramparça olur" dedi. 

29 Mart 2011
Irak'taki Hataya Düşmeyeceğiz

Amerikalıların sadece yüzde 47'si Libya'ya karşı müdahaleden yana. Yüzde 47, ABD'de 40 yıldan bu yana yabancı bir ülkeye yapılan müdahaleyi onaylayan en düşük oranı gösteriyor. İşte bu tablo içinde ABD Başkanı Barack Obama, televizyondan Amerikan halkına hitap etti ve kamuoyuna Libya operasyonu hakkında bilgi verdi.

Başkan Obama, ABD'nin Irak'ta düştüğü hataya düşmemesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı, "Eğer Irak örneğinde olduğu gibi, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi askeri yolla devirmeye kalkarsak, uluslararası koalisyon paramparça olur" dedi.

Libya'da kara harekatının çok tehlikeli olduğunun altını çizen Obama, "Irak'ta rejim değişikliği 8 yıl sürdü, binlerce Amerikan askerinin ve Iraklı sivilin hayatına ve ABD'ye yaklaşık bin milyar dolara maloldu" diye konuştu.

Obama şöyle devam etti: "Irak'ta yapılan hatalara düşmememek için 'lideri tarafından tehdit edilen bir halkı korumak amacıyla, o ülkeyi işgal etme hariç, gerekli bütün önemleri almayı' öngören BM Güvenlik Konseyinin 1973 nolu kararının çerçevesinin dışına çıkmayacağız ve Libya'ya kara gücü yollamayacağız."

Libya'daki operasyonda Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 ülke ile birlikte hareket ettiklerini belirten Obama, Amerikan ordusunun bundan sonra kısıtlı rolü olacağını vurguladı.

Güçlü bir koalisyonun kendilerine katıldığını ifade eden Obama, "Buna, yıllardır bizim tarafımızda savaşan ve yakın müttefiklerimiz olan İngiltere, Fransa, Kanada, Danimarka, Norveç, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkeler de dahil" dedi.

Libya'da hedeflerinin rejim değişikliğini sağlamak olmadığının altını çizen başkan Obama, Koalisyon güçlerinin kaddafi güçlerini durdurmayı başardığını söyledi.

Libya'ya karşı askeri müdahalenin bir katliamın önüne geçtiğini anlatan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisine karşı ayaklanan halkını 'sıçan' olarak nitelendirerek, 'kapı kapı dolaşıp, hiç kimseye acımayacağını ve herkesi cezalandıracağı' yönünde tehdit yağdıran Kaddafi'nin karşısında bazı ülkeler durumu görmezden gelmiş olabilirler. Fakat ABD farklı bir ülke ve ben bu ülkenin başkanı olarak görmezden gelmeyi reddettim. Katliam yapılmasını, toplu mezarları engellemek için harekete geçmeye karar verdim."

Libya'da demokrasiye geçişin "zor bir iş" olacağını söyleyen Obama, uluslararası çabaların ve yardımın yanısıra bu geçişin daha çok Libyalıların göstereceği çaba ile mümkün olacağını aktardı.

Obama ayrıca, Kaddafi'nin, iktidardan uzaklaştıktan sonra da, diktatörlüğü yüzünden, arkasında çatlamış ve güçlü sivil kurumları olmayan bir Libya bırakacağı yönünde uyarıda bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.