Libya’daki Muammer Kaddafi rejimi karşıtlarının önümüzdeki haftalarda petrol ihracatına başlayacağı bildirildi.
Fransız haber ajansı, Bingazi’deki devrimcilerin sözcüsünün yaklaşık bir hafta içerisinde petrol ihracatına başlayacaklarını açıkladığını duyurdu.
Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin başlamasından sonra Bingazi kentini kontrol altına alarak burada Geçici Ulusal Konsey adı altında örgütlenen ve Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya askeri müdahaleyi de öngören 1973 sayılı kararının ardından geçici hükümet kuran Libyalı devrimcilerin sözcüsü günde 100-130 bin ham petrol ürettiklerini ve yaklaşık bir hafta sonra ihracata başlayacaklarını açıkladı.
Reuters haber ajansı da Libyalı bir muhalif yetkilinin Katar hükümetiyle petrol ihracatı için pazar bulma konusunda bir anlaşma imzaladıklarını açıkladığını duyurdu.
İtalya’dan Libya için ateşkes girişimi
İtalya’nın Almanya’nın da katılımıyla Libya’da ateşkes sağlanması için ortak bir plan tasarısı üzerinde çalışmalar yürüttüğü bildirildi.
İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine demeç veren İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, önümüzdeki salı günü Londra’da yapılacak toplantıda Libya’da barışın sağlanması ve bunalıma son verilmesi için hazırlanacak plana katılma konusunda Almanya’yı da ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, “Bizim bir plan taslağımız var. İmkan olması durumunda bunu bir belge olarak Almancaya da tercüme etmek ve Salı günü yapılacak olan toplantıda ortak bir plan olarak gündeme getirmek istiyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler gözetiminde bir ateşkes ilan edilmesini öngören planda Türkiye’nin gösterdiği çabalar doğrultusunda insani yardımların Libya’ya ulaştırılması için bir koridor açılması ve Muammer Kaddafi için bir sürgün yeri belirlenmesi gibi hususların yer aldığı bildiriliyor.
Salı günkü toplantıya bazı Arap ülkelerinin de katılacağını, Arap ve Afrika Birliği ile bu konuda koordinasyon bulunduğunu belirten Frattini, planda yer alan en önemli hususlardan birinin de Libyalı muhaliflerle müzakere yapılması olduğunu söyledi.
Libya’daki hava operasyonlarına öncülük eden Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy de ülkesiyle İngiltere’nin Libya bunalımına farklı bir çözüm yolu bulunması için Almanya ile istişarelerde bulunmak istediğini açıkladı.
Öte yandan Vatikan Katolik Kilisesi Lideri Papa 16. Benediktus, uluslar arası kurumlarla askeri ve siyasi sorumluluğu bulunan herkesten Libya'da silahların susturulması ve diplomasinin başlatılması için çaba göstermelerini istediğini söyledi.
27 Mart 2011