Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Türkiye, İstikrar İçin Devrede

Corriere Della Sera gazetesi Başbakan Erdoğan ve Suriye ile ilgili bir analiz yayınlarken Erdoğan, Libya'da arabulucu olabileceğini ifade etti. 

27 Mart 2011
Türkiye, İstikrar İçin Devrede

Corriere Della Sera gazetesinde Antonio Ferrari imzalı bir analiz yer alıyor.

'Erdoğan 'bölgede istikrar sağlamak için devrede' başlıklı yazıda, Suriye devlet başkanı Esad'ın dramatik bir dönemden geçtiğini vurgulanırken Suriye'ye komşu ülkelerin gelişmelerden duydugu endişe belirtiliyor.

Ankara'nın durumu haklı bir endişe ile takip ettiğine dikkat çeken Ferrari, Türkiye ve Suriye arasında 10 yıl gibi kısa bir süre önce Öcalan yüzünden yaşanan gerginliğin yerini dostluk ve işbirliğine bıraktığını bu yüzden Erdoğan'ın Şam'a kadar gidip Esad'ın reformları bir an önce gerçekleştirmesi için bir ağabey tavrı ile destek verdiğini belirtiyor.

Antonio Ferrari, Başbakan Erdoğan'ın Esad ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve değisim için aldığı kararları desteklediğini ilettiğini de yazıyor.

Türkiye Libya’da arabulucu olabilir

Guardian gazetesine demeç veren Başbakan Erdoğan, "Kaddafi yanlıları ile muhaliflerin istemeleri halinde, Türkiye'nin ateşkes için arabulucu olabileceğini” söyledi.

İngiliz Guardian gazetesi, Seamus Milne imzalı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan özel bir mülakata yer verdi.

Erdoğan demecinde, eğer Libya'da iki taraf Türkiye'nin "arabulucu rolü" oynamasını isterse, "NATO, Arap Birliği ve Afrika Birliği çerçevesinde bunu yapmak için adım atacaklarını" ifade etti. Erdoğan, "Libya lideri Muammer Kaddafi hükümeti ve geçici ulusal konsey ile görüşmelerin hala sürdüğünü" belirtirken, "NATO ile anlaşma çerçevesinde, Bingazi limanı ile havaalanını ülkeye insani yardım için kullanılacağını" açıkladı.

‘İÇ SAVAŞ SONA ERMELİ’

Erdoğan "Libya'da bir iç savaş var ve buna son vermemiz gerekiyor" ifadesini kullanırken, gazete, hava saldırılarından önce Başbakan Erdoğan'ın Libya lideri Muammer Kaddafi ile saldırılardan bu yana ise Libya Başbakanı ile konuştuğunu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Bingazi'deki muhaliflerle yakın temas içinde olduğunu yazdı.

‘KADDAFİ ATEŞKES İSTİYOR’

Başbakan'ın "Libya'da her iki tarafla da irtibatı korumanın önemli olduğunu" söylediğini kaydeden Guardian, Erdoğan'ın ayrıca, "Kaddafi ateşkes istiyor, bu konu ben Başbakanla konuşurken gündeme geldi, ama şartların olgunlaşması önemli. Ateşkes isterken, ateş etmeye devam etmek tutarlı olmaz" dediğini bildirdi.

Bölgede önemli bir rol oynayan ve NATO'daki ikinci büyük orduya sahip olan Türkiye'nin, Libya'ya ilişkin ittifak konusunda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile anlaşmazlık yaşadığına dikkati çeken Guardian, Libya'ya askeri operasyon başlamadan önce Türkiye'nin müdahaleye karşı olduğunu anımsattı.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Başbakan Erdoğan mülakatta, "Tek taraflı bir müdahaleye karşıydık ve Fransız Bakanın 'yeni bir haçlı seferi' gibi sözlerini asla kabul etmeyiz" ifadesini kullanırken, "Türkiye için, Libya halkına ateş etmek veya bomba atmak söz konusu değildir" dedi. Erdoğan ayrıca, "Türkiye'nin rolünün bu ülkeden bir an önce çekilmek ve Libya halkının demokratik talepleri doğrultusunda bu ülkede birlik ve beraberliği sağlamak" olduğunu belirtti.

‘LİBYA YENİ IRAK OLMASIN’

Guardian Erdoğan'ın, "Başka bir Afganistan ve ikinci bir Irak'ın oluşmasını görebileceğimizden korkuyorum. Batı güçleri yaklaşık 10 yıl önc Afganistan'a girdiğinde, insanlar birkaç gün içinde biteceğini söyledi ve insanlar aynı şeyi Irak için de söyledi. Ancak çok fazla kişi öldü. Benzer bir resmi Libya'da görmek istemiyoruz" şeklindeki sözlerini aktardı.

Gazete ayrıca Erdoğan'ın, "Libya halkının demokratik hak ve özgürlüklerinin asla gözardı edilemeyeceğini ve değişim ile dönüşümün asla ertelenemeyeceğini" belirttiğini yazdı.

Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteciler konusunda Batı medyasında çıkan haberlerde, "bu tutuklamalarla hükümetin basının gözünü korkuttuğu" yönündeki eleştiri ve iddialarla ilgili ise Erdoğan'ın, "Bu eleştiriler bizi çok fazla üzüyor" dediğini aktaran Guardian, Erdoğan'ın toplamda 27 gazetecinin terör örgütüne üye olmak ve darbe planı yapmak gibi nedenlerle suçlandığını ifade ettiğini ve "Bu sizin ülkenizde normal mi karşılanır" sorusunu yönelttiğini bildirdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.