Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Dünyanın En Tehlikeli Nükleer Santrali

Türkiye'nin burnunun dibinde, Iğdır'a komşu Ermenistan'ın çürümüş Metzamor Nükleer Santrali'nin ikinci enerji blokunun inşaası tüm bölge için tehlike oranını defalarca artırıyor. 

26 Mart 2011
Dünyanın En Tehlikeli Nükleer Santrali

TÜRKSAM Başkanığı ve Metsamor Nükleer Santralinin Kapatılması İçin Sivil Girişim Koordinatörü Sinan Oğan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve AB verilerine göre, santralin dünyadaki en tehlikeli nükleer tesislerden biri olarak kabul edildiğini, Ermenistan'ın 25 Ocak 2001 tarihinde Avrupa Konseyi'ne üye olurken, 2004 yılına kadar tesisi kapatmayı taahhüt etmesine karşın Ermenistan hükümetinin santrali kapatmamakta ısrar ettiğini söyledi.

Metsamor santralinde, kurulduğundan bu yana, 5'i büyük olmak üzere 150'den fazla kazanın yaşandığını ileri süren Oğan, Türkiye'nin muhtemel nükleer felaketlere karşı önceden tedbir alması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası standartlara göre, büyüklüğü 5 ve üzeri olan depremlerin meydana geldiği bölgelerde nükleer santral yapımına izin verilmediğini anımsatan Oğan, Metsamor nükleer santralinin SSCB döneminde hiçbir önlem alınmadan şiddetli depremlerin yaşanabileceği bir bölgede kurulduğunu aktardı. TÜRKSAM Başkanı Oğan, çeşitli uluslararası raporlarda bu nükleer santralin güvenli olmadığı gerekçesiyle kapatılmasının talep edildiğini hatırlattı.

SalamNews'a konuşan Türk Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Sinan Oğan, “Fukuşima-1 nükleer santralinde meydana gelenler deprem aktivitesi olan bölgelerde nükleer santrallerin inşaası riskinin gerçek boyutunu ortaya çıkardı. Spitak'ta 1988 yılında 8 büyüklükte deprem ise Ermenistan'da Metzamor santralinin kullanımının ne derecede sismik tehlike oluşturduğunu gösterdi. Ekipmanının çoktan eskildiği ve reaktörlerinin kullanım tarihi bitmiş Metzamor nükleer santrali dünyadaki en tehlikeli santraldir. Orada ikinci enerji blokunun inşaası kabul edilemez. Bu, büyük bir nükleer bomba inşaa edilmesine eşit bir adım olur. Metzamor nükleer santrali deprem aktifliği olan bir bölgede inşa edildi. Her an burada 9 büyüklükte bir deprem meydana gelebilir. En yüksek teknolojiyle donatılmış Fukuşima-1 santrali 8.9 büyüklükte depreme dayanamadı. Metzamor santralinde olası kazaların sonuçları ise tüm bölge açısından sarsıcı olabilir. Sadece Ermenistan değil, İran, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan da etkilenecektir. Radyasyon bulutunun Rusya'ya, hatta Avrupa'ya varacağı büyük bir ihtimal” dedi.

Oğan, bölge ülkelerinin Metzamor santrali ile ilgili tehlike meselesini uluslararası kuruluşların gündemine taşıması gerektiği kanaatinde.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.