Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Bahreyn Ayakta

Tunus ve Mısır'dan sonra Bahreyn'de de halk baskı rejimine karşı sokağa döküldü. Bahreyn'de muhalefetin çağrısıyla yapılması planlanan ve "Öfke Günü" adı verilen hükümet karşıtı gösterilerden önce polisle bazı protestocular arasında çatışma çıktı. 

16 Şubat 2011
Bahreyn Ayakta

Görgü tanıkları, polisin, ülkenin güneybatısında, Şiilerin çoğunlukta olduğu Nevidrat köyündeki göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullandığını belirtti.

Tanıklar, polisin müdahalesinde yaralananlar olduğunu söyledi. Protestocularla güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanmış, olaylarda bazı polis memuru ve göstericiler yaralanmıştı.

Muhalefet gruplarının gösteri çağrısında bulunduğu Bahreyn'de, çoğunluktaki Ehlibeyt dostlarına, iktidar ailesi sistematik ayrımcılık yapıyor.

Bu arada "Öfke Günü" protestoları için göstericilerin toplandığı başkent Manama üzerinde helikopterlerin tur attığı bildirildi.

Gerginliği gidermeye çalışan Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife, her aileye 2650 dolar vereceğini açıklamış, hükümet, geçen yılki güvenlik operasyonlarında tutuklanan reşit olmayan kişileri serbest bırakabileceğinin işaretini vermişti.

14 Şubat, Bahreyn'de sembolik açıdan önem taşıyan bir tarih. Zira, 14 Şubat 2002'de Bahreyn hanedanı seçilmiş parlamento gibi demokrasi reformları yapmıştı.

ABD Donanması'nın 5'inci Filosu'na da ev sahipliği yapan Bahreyn, Batı açısından stratejik öneme sahip bir müttefik.

YEMEN'DE DE GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Yemen'de de hükümet karşıtı gösteriler sürüyor.

Görgü tanıkları, başkent Sana'nın güneyindeki sanayi kenti Taiz'de, hükümet karşıtı göstericilerle Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında çatışma çıktığını belirtti.

Tanıklar, polisin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtığını, ancak durumu kontrol altına alamadığını söyledi.

Bu arada Sana'da, Mısır'daki ayaklanmadan esinlenen protestocular, polis istihbarat merkezine yürüyecekleri uyarısında bulundular.

Sana Üniversitesindeki göstericiler, Devlet Başkanı Salih karşıtı sloganlar atarken, polisin hükümet karşıtı 500 kadar protestocuyla Salih yanlısı 100 dolayında kişi arasında barikat oluşturduğu bildirildi.

Sana'daki protestocuların, son 4 gündeki gösterilerde tutuklananların serbest bırakılmasını istediği belirtildi.

Yemen'de hükümet karşıtı gösteriler son haftalarda arttı. Ülkede gösteri için toplananların sayısı zaman zaman on binleri buldu. Gerginliğin artma ihtimali, 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Salih'i, 2013'te görevini bırakma sözü gibi önemli tavizler vermeye zorluyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.