Hüsnü Mübarek'in istifa etmeyip yetkilerini devrettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman kim?
1934 yılında, yukarı Mısır bölgesinde yer alan Qina kentinde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ömer Süleyman, yıllarca gölgede kalarak, Mısır dış siyasetinin netameli ve el yakan dosyalarını yönetti.
Bu görevi yaparken kilit rol oynayan Süleyman, İsrail-Filistin ihtilafı ile ilgili dosyaları da yönetti. General üniformasını bırakıp sivil kıyafetler giyen Süleyman, hep gölgede kalarak, İsrailli yetkililerle de, Filistin Hamas örgütüyle de görüştü
Süleyman, "özel görevlerin" ve "İsrail-Filistin ile ilgili stratejik dosyaların" adamı oldu.
Süleyman ile birçok kez karşılaşan önemli bir Avrupa ülkesinin eski bir istihbarat şefi, AFP'ye yaptığı açıklamada Süleyman'ın son derece açık, biçimli, kurnaz bir karaktere sahip olduğunu söyledi. İstihbaratçı, "Süleyman'a herkes saygı duyar ve inandırıcı bulur. Ordudan gelen Süleyman, Cumhurbaşkanının gözleri ve kulakları gibidir ve Mısır'ın ulusal çıkarlarına son derece büyük önem verir" dedi.
EL BARADEI: MÜBAREK HERKESİ ALDATTI
Mısır'da muhalif lider Muhammed El Baradei ise Amerikan haber kanalı CNN'e yaptığı açıklamada, Mübarek'in yetkilerini Süleyman'a devretmekle herkesi aldattığını söyledi.
Ömer Süleyman'ın, Hüsnü Mübarek'in devamı olduğunu vurgulayan El Baradei, "Süleyman ve Mübarek ikiz kardeş gibidir, ikisi de Mısır halkı için kabul edilemez" diye konuştu.
Mısırlı Muhalif Lider Muhammed el-Baradei, biri asker ikisi sivil olmak üzere üç kişilik bir cumhurbaşkanlığı konseyi kurulmasını ve geçici hükümetin ülkeyi bir yıl içinde seçimlere taşımasını önerdi.
Mübarek’in yetkilerini Ömer Süleyman’a devrederek kalacağını açıklaması ve çözüm için yol haritası sunması, muhaliflerin tepkisine neden oldu.
Mübarek’in merakla beklenen açıklamasından sonra yapılan açıklamayı değerlendiren Mısırlı muhalif liderlerden Muhammed el-Baradei, Mübarek’in sorunun çözümü için ortaya koyduğu yol haritasının ülkeyi cehenneme götürecek bir yol olduğunu belirtti.
Mübarek’in devlet televizyonundan yaptığı konuşmaya büyük tepki gösteren et-Tahrir Meydanı’ndaki göstericilerin Mübarek’in kalmasına duyduğu öfkeyi Cuma günü çok daha etkili bir şekilde ortaya koyması beklenirken, Muhammed el-Baradei, ordunun Cuma günü yapılacak gösterilere ilişkin tutumunun kaygı verici olduğunu belirterek halkla ordu arasında çatışma çıkmasından kaygı duyduğunu ifade etti.
Mübarek’in gösterilerle ilgili olarak “yabancı müdahaleleri” suçlamasına tepki gösteren Baradei, milyonlarca Mısırlı sokaklardayken yabancıların müdahalesinden söz etmenin anlamsız olduğunu belirterek “halk rejime duyduğu güveni kaybetmiştir. Rejim meşru değildir” dedi.
Mısır için en iyi çözüm yolunun geçiş döneminin bir yıla yayılması olduğunu belirten Baradei, biri asker ikisi de sivillerden oluşmak üzere üç kişilik bir cumhurbaşkanlığı konseyi kurulması gerektiğini söyledi.
Halkın güvenini kazanmış bir geçici hükümetin ülkeyi bir yıl içerisinde serbest ve demokratik seçimlere götürmesini isteyen Muhammed el-Baradei, Mübarek’in çözüm için ortaya koyduğu yolun ise ülkeyi cehenneme götürecek bir yol olduğunu savundu.