Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Mısır'da Son Gelişmeler

Mısırlı muhalif grupların Muhammed el-Baradei başkanlığında bir geçici hükümet kurma kararı aldığı bildiriliyor.  

31 Ocak 2011
Mısır'da Son Gelişmeler

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Mısır halkının sekizinci gününe giren dev gösterilerine rağmen istifa etmemekte direnirken, el-Arabiya televizyonu, Mısırlı muhalif grupların Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı eski Başkanı Muhammed el-Baradei’ye geçici hükümeti kurma yetkisi verdiklerini duyurdu.

El-Arabiya televizyonu, son dakika gelişmesi olarak duyurduğu haberinde Mısır’daki Hüsnü Mübarek rejimine muhalif grupların Muhammed el-Baradei’nin geçici hükümeti kurmasına karar verdiğini belirtti.

Mısır’ın toplumsal taban açısından en güçlü siyasi muhalefet grubu olarak nitelendirilen Müslüman Kardeşler Hareketi’nin de Baradei konusunda diğer muhalefet gruplarıyla birlikte hareket ettiği bildirdi.

Öte yandan Müslüman Kardeşler Hareketi’nin 7 liderinin bugün 37 cemaat üyesiyle birlikte tutuklu bulunduğu Kahire’deki cezaevinden kaçtığı bildiriliyor.

Müslüman kardeşler Hareketi’nin web sitesi “ikhwanweb” ise Mısır ordusuna göstericilere ateş açması yönünde emir verildiğini duyurdu.

Mısır Müslüman Kardeşler hareketi Genel Mürşidi Muhammed Bedii, ülkedeki diktatörlük rejiminin sona ermesi gerektiğini belirterek tüm muhaliflerin birlik içinde hareket ettiğini söyledi.

el-Bedii: Gösterileri biz yönetmiyoruz

Katar’dan yayın yapan el-Cezire televizyonuna demeç veren Müslüman Kardeşler Hareketi Lideri Muhammed el-Bedii, ülkede düzenlenen halk gösterilerini Müslüman Kardeşler Hareketi’nin yönetmediğini belirterek rejimin halkı kışkırttıkları yönünde kendilerine yönelttikleri suçlamanın temelsiz olduğunu vurgulayarak halk gösterilerinin kendiliğinden geliştiğini ifade etti.

Mısır’daki halk devriminin diktatörlük altındaki tüm Arap ülkeleri için bir model olduğunu savunan Muhammed el-Bedii, “Mısır halkı 30 yıl zulme ve istibdada katlandıktan sonra artık meydanı onlara terk etmeyecektir” dedi.

Çok sayıdaki Mısır vatandaşının güvenlik güçlerinin açtığı ateşle hayatını kaybettiğini belirten ve olaylardan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i sorumlu olduğunu belirten Muhammed el-Bedii, “Biz halkın yanında yer alıyoruz. Tüm kentlerde, ilçelerde ve köylerde halk komiteleri kurduk ve halka karşı sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Müslüman Kardeşler Hareketi halkın gösterilerinden ayrı değildir; ama gösterilere biz liderlik yapmıyoruz” dedi.

Mübarek’in hükümeti görevden alarak İstihbarat Bakanı Ömer Süleyman’ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atamasını ve Ahmed Şefik yönetiminde yeni bir hükümet kurma adımının kendileri açısından hiçbir önem taşımadığını belirten Müslüman Kardeşler Hareketi genel Mürşidi Muhammed Bedii, Mübarek’in son adımının rejimi kurtarmaya yönelik olduğunu vurguladı ve rejimin değişmesi gerektiğini söyledi.

Gösterilerde öldürülen insan sayısının resmi rakamların çok üstünde olduğunu belirten Muhammed el-Bedii, “Mısır’daki tek çözüm yolu Mübarek’in halkın iradesine teslim olarak iktidardan gitmesidir. Bu rejim 30 yıl boyunca ülkenin tüm imkanlarını ve servetini heder etmiştir” dedi.

Mısır halkının Hüsnü Mübarek rejimini devirmek için başlattığı gösteriler yoğunlaşarak devam ederken, tüm ülkede sıkıyönetim ilan eden Hüsnü Mübarek askeri tedbirlere başvuruyor.

Kahire semalarında savaş uçakları

Önceki gün daha önce var olmayan cumhurbaşkanı yardımcılığı makamı ihdas ederek İstihbarat Bakanı Ömer Süleyman’ı cumhurbaşkanı yardımcılığına tayin eden Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmed Şefik’i de yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in gösterilere müdahalede yetersiz kalan polis güçlerini sokaklardan çekerek kentlere ordu birliklerini sevk etmesinin ardından dün Mısır devlet televizyonundan açıklama yapan Savunma Bakanlığı Sözcüsü göstericileri sokağa çıkma yasağına uymaya çağırarak “yasalara uymayanlara şiddetle müdahale edileceğini” söylemişti.

Mübarek rejiminin tüm askeri tedbirlerine rağmen halen on binlerce kişi Kahire’nin et-Tahrir meydanında toplanmayı sürdürüyor. Mısır rejiminin bürolarını kapatmasına rağmen et-Tahrir meydanından canlı görüntüler yayımlayan el-Cezire televizyonu, Mısır hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının kent göstericiler üzerinden alçak uçuş yaptığını bildiriyor.

Televizyon ekranlarına da yansıyan savaş uçakları seslerine rağmen göstericiler Hüsnü Mübarek aleyhine sloganlar atarak meydanı doldurmayı sürdürüyor.

Öte yandan Fransız haber ajansı, Mısır’ın en güçlü muhalefet örgütü olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler Hareketi’nin diğer muhalif gruplarla birlikte Muhammed el-Baradei’yi Mübarek rejimi ile yapılacak müzakerelerde temsilci olarak tayin ettiğini açıkladığını duyurdu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.