Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Erbain'de Iğdır'da Gözyaşları Sel Oldu (Foto)

Iğdır Günışığı Kültür ve Yardımlaşma Derneği?nin düzenlediği Hz. İmam Hüseyin?in şehadetinin kırkıncı günü münasebetiyle 6. Geleneksel Erbain programı 23 Ocak Pazar günü İnci Düğün Salonu'nda yaklaşık 1500 kişinin hüzünle dolu, duygusal ve heyecanlı katılımı ile yapıldı. 

25 Ocak 2011
Erbain'de Iğdır'da Gözyaşları Sel Oldu (Foto)

Program Turgay Caf’ın sunuculuğunda Ehlibeyt Meddahı Süphan Al’ın Kur-an ı Kerim tilaveti ile başladı. Iğdır Günışığı Kültür ve Yardımlaşma Derneği başkanı Serdar Arat açılış konuşması yaptı. Arat; İmam Hüseyin’in kıyamının 72 kişilik küçük bir grupla yapılmasına rağmen tarih boyunca devletler kuran, devletler yıkan kıyamlarla kıyaslandığında unutulmadığını; halbuki diğer kıyamların tarihin tozlu sayfalarında kaldığını, günümüzde dahi İmam Hüseyin kıyamı adıyla tarihin seyrini değiştirecek devrimlerin yapıldığını bu sebeple bu ilahi hareketin sebepleri, hedefleri, tarihi ve ahlaki boyutunun dikkate değer bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti. İmam Hüseyin’in hareketinin "emribilmaruf ve nehyianilmünkerin" ihyası ve dedesi Peygamber ile babası Hz. Aliyel Murteza’nın yolunun sürdürülmesi olduğunu ifade etti.

Daha sonra kürsüye İran İslam Cumhuriyeti’nden Iğdır Günışığı Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin davetlisi olarak katılan Urumiye Milletvekili Muhammed Abbaspur geldi. Abbaspur, Iğdır’ın stratejik ve inançsal açıdan önemine değinerek Iğdır’ın mukaddes bir yer olduğunu, hatta Beytül Mukaddes kadar önemli olduğunu ifade etti. Ermenilerin Iğdır şehrindeki tarihteki katliamları ile günümüzde Karabağ’daki insanlık soykırımını Kerbela katliamı ile özdeşleştirerek tel’in etti.

Abbaspur'un Iğdır Mava (Söğütlü Mahallesi) H. Muhtar Uysal Camii İmamı H. Arslan Başaran katılımcılara hitap etti. Başaran konuşmasında Allah’ın hudutlarının bilinmesinin önemine vurgu yaparak ilahi rızadan ayrılmamanın gerekliliğini ifade etti. Hz. Zeyneb’in Kerbela’daki Hüseyin’i kıyama katkıları ve bunun önemine işaret etti ve Hz.Zeyneb daha Şam'dan ayrılmadan onun hutbeleri ile Yezid’in sarayının sarsıldığını ve daha sonra yıkıldığını söyledi.

Program Ehlibeyt şairi Hüseyin Yalçın’ın “Aşkın Vedası” isimli şiirini slayt gösterisi eşliğinde sunucu Turgay Caf’ın sunumuyla okumasından sonra herkesin heyecan ve merakla beklediği Azeri asıllı ünlü Ehlibeyt meddahı Hacı Esğer Rızvanpur’un mersiye ve sineleriyle devam etti. Rızvanpur’un okuduğu mersiye ve sineler salonda bulunan büyük küçük, kadın erkek bütün İmam Hüseyin ve Hz. Zeyneb aşıklarını adeta Kerbela’ya götürdü. Salonda gözyaşları sel oldu.

Ehlibeyt Meddahları Süphan Al ve Erkan Karakoyunlu’nun okuduğu sinelere salonda bulunan herkes eşlik etti. Ya Hüseyn sedaları Iğdır’ın semasını çınlattı. Program dualarla sona erdi. Ehlibeyt dostları böyle programların devam etmesi gerektiğini ifade ederek yeni Hüseyni programlarda tekrar buluşmak temennisiyle salondan ayrıldılar.

Öğlen Namazını müteakip Iğdır Mava (Söğütlü Mahallesi) H.Muhtar Uysal cami cemaati tarafından Erbain münasebetiyle ihsan yemeği verildi.

Akşam ise Iğdır Sahib-ez zaman Camii'nde Erbain münasebetiyle ihsan yemeği verildi. Iğdır Sahib-ez zaman Camii'ndeki Erbain programında cami İmamı H. Cafer Yücal Erbain önemini anlattı. Ehlibeyt meddahı Hacı Esğer Rızvanpur’un mersiye ve sineleriyle cami cemaatine duygusal anlar yaşadı. Camideki programa katılım ve manevi coşku yüksek düzeydeydi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.