Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Arabistan?da Birlikte Yaşam Belgesi

Medine?de yaşanan Aşura olaylarının ardından Arabistan Şiileri ve Sünnileri arasında birlikte yaşam belgesi imzalandı 

29 Aralık 2010
Arabistan?da Birlikte Yaşam Belgesi

Suud rejiminin Vahabi baskısının altındaki Arabistan’da, Şiiler ve Sünniler arasında Medine şehrinde birlik ve ittihat anlaşması seçkin Şii ve Sünni şahsiyetler tarafından imzalandı.

Alanında ilk olma özelliğini taşıyan bu barış belgesi, Medine-i Münevvere’deki Aşura günü istenmeyen olayların yaşanmasının ardından geldi.

Ehli Sünnet ve Şialar arsında imzalanan “Birlikte bir aile gibi, barış içinde yaşam” anlaşması, iki yüz kadar Şii ve Sünni şahsiyetin ve Arabistanlı bir grup yetkilinin katılımıyla Medine-i Münevvere’deki “ed- Dabbe” salonunda Medine Emiri “Abdulaziz b. Macid”in himayesi altında güvenlik güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı.  

Bu anlaşma belgesi, Medine’nin önde gelen Şiilerinden “Tahir Abdulmun’im el- Hacuc” ile “Salih el- Cedan” ve Ehli Sünnetten “Faysal Ebu Rub’e” ve “Süleyman b. Gamiz es- Saidi” tarafından “el-Usbe” bölgesinde imzalandı.

Anlaşma belgesinde: “Şiiler ve Sünniler arasında dostluk ve birliktelik”, “Vatan ve yurttaşlara hizmet için birlikte ortak yaşam”, “Hakaret, saygısızlık ve nefretle mücadele” ve “Toplumsal barış ve güvenlik” konularının zorunluluğuna vurgu yapıldı.

Hatırlanacağı üzere bu yıl ki Aşura günü olaylarında Medine’de radikal Vahhabiler bu yas ve matem merasimlerinin gerçekleşmemesi için taş ve sopalarla merasimi düzenleyenlere saldırmıştı.

Olayların ardından Arabistan güvenlik güçleri duruma el koymuş ve onlarca Şii’yi tutuklayarak sadece birkaç vahhabiyi göstermelik olarak gözaltına almıştı. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.