Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

El Hekim, Ankara'da Irak'ı Görüştü

Irak İslam Yüksek Konseyi Seyyid Ammar El Hekim, Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile "ikili ilişkileri ve Irak'taki siyasi ortamı" görüştüklerini söyledi. 

12 Ekim 2010
El Hekim, Ankara'da Irak'ı Görüştü

El Hekim Sheraton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'yi stratejik ortak olarak gördüklerini, iki ülke arasında siyasi ortaklığın yanında tarihi bağlar da olduğunu, ayrıca eşinin ailesinin Türk kökenli olması dolayısıyla kişisel bağları da olduğunu kaydetti.

"Türk tarafının Irak'ın birlik ve istikrarına verdiği önemi ve geniş kapsamlı bir hükümet oluşturulmasına verdiği desteği gördüklerini" belirten El Hekim, Irak'ta 7 aydır hükümet kurulmamasından üzüntü duyduklarını, görüşleri yakınlaştırmak için büyük çaba harcadıklarını söyledi.

El Hekim, "Irak'ın, hükümet kuramama süresiyle Guinness rekorlar kitabına girmesine üzülüyoruz. Keşke tersi olsaydı ve en kısa zamanda hükümeti kurarak istikrarlı bir yapıya kavuşsaydık" dedi.

Irak'ta gerçek ulusal ortaklık kurulmasının, seçimlerde en çok oy olan 4 listenin de katılmasıyla mümkün olacağını vurgulayan El Hekim, "Bizim İslam Yüksek Konseyi olarak hükümete katılımımız, ancak hükümetin tüm tarafların desteğini alması ve başarılı olması şartıyla mümkündür" ifadesini kullandı.

El Hekim, "Irak'ta kaybeden olmasını, hiçbir tarafın rencide olmasını istemiyoruz" diye konuştu.

"Irak'ta hükümetin kurulmasını engelleyen unsurların neler olduğu" yönündeki bir soruya karşılık El Hekim, "Başlıca sebeplerden birinin, 4 listenin birbirine yakın oylar alması olduğunu, bazı mümtaz şahsiyetlerin belli makamları elde etmek için çaba harcadıklarını ve güven bunalımının da engel teşkil ettiğini" kaydetti.

Irak'ın "genç bir demokrasi" olduğunu belirten El Hekim, hükümetin kurulamamasının nedenlerinden birinin de, "bölgesel ve uluslararası eksenler arasındaki çatışma" olduğunu söyledi.

El Hekim, destek verdikleri bir başbakan adayı olup olmadığı sorusu üzerine, "ulusal uzlaşı temeline destek veren herhangi bir adaya destek vereceklerini" kaydetti.

Hükümet kurulmasını "dış müdahalelerin engellediği" yolundaki açıklamalarla ilgili olarak "Irak gibi çok etnikli ve mezhepli bir ülkede zorluklarla karşılaşmanın normal olduğunu" belirten El Hekim, "Hükümetin oluşturulmasını engelleyen başlıca sebebi dış müdahaleye indirgemek doğru olmayacaktır, bu da engel teşkil eden unsurlardan biridir" dedi.

El Hekim'in Türkiye ziyaretinin ardından Mısır'a geçeceği bildirildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.