Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Lahey'in Srebrenitsa Başsavcısına Dava

Srebrenitsa Kadınları Derneği üyeleri, eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan uluslararası mahkemenin eski başsavcısı Carla Del Ponte hakkında dava açacaklarını bildirdi.  

13 Ağustos 2010
Lahey'in Srebrenitsa Başsavcısına Dava

Bosna Hersek'in Tuzla kentinde toplanan Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının yakınları, Lahey'deki mahkemenin eski başsavcısı Carla Del Ponte'ye dava açmak için imza topladı.

Srebrenitsa Kadınları Derneği Başkanı Hayra Çatiç, burada yaptığı açıklamada, Carla Del Ponte'ye karşı dava açmak için şu ana kadar binlerce insanın imzasını aldıklarını bildirdi.

Eski başsavcısın, ülkenin doğusundaki toplu mezarlarda bulunan kurbanların özel eşyalarının atılmasına izin verdiğini ifade eden Çatiç, şunları söyledi:

''Carla Del Ponte, çocuklarımızın hatıralarını mahvetti. Cesetlerin yanında bulunan özel eşyalar annelerin çoğu için çocuklarından kalan tek hatıraydı ve Carla Del Ponte bunların atılması veya yakılması konusunda tek başına karar veremezdi. Bunu bizlere sorması lazımdı, ancak kurbanların yakınlarına bir şey sormadan hepsini atıp yok etti.''

Srebrenitsa soykırımının 11 temmuz 2010'daki 15'inci yıldönümünde yapılan anma töreninden sonra, Srebrenitsalı annelerin ve soykırım kurbanlarının yakınlarının ilk kez Tuzla'da biraraya geldiğine dikkat çeken Çatiç, ''Çocuklarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimizin ve akrabalarımızın yanında bulunan özel eşyaları atmaya veya herhangi bir şekilde zarara uğratmaya kimsenin hakkı yoktur'' dedi.

1999 ile 2008 yılları arasında Lahey'de Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin başsavcısı olarak görev yapan Del Ponte, toplu mezarlardaki cesetlerin yanında bulunan özel eşyaların atılmasına izin verdiği gerekçesi ile Srebrenitsa soykırımı kurbanların yakınları tarafından protesto edilmişti.

Carla Del Ponte, Lahey'deki görevini 1 Ocak 2008'de Serge Brammertz'e devretti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.