İsrail’in 9 Türk’ü öldürüp onlarcasını yaraladığı, yüzlercesini hapishanelere atıp zor anlar yaşattığı son krizin hesabı kolay kolay kapanmayacak.
Son dönemde gerek dünyada, gerekse bölgesinde üst üste çok önemli inisiyatiflere imza atan Türkiye, İsrail’in bu yeni konuma gereken saygıyı göstermesine kadar her türlü enstrümanı kullanacak.
İsrail, Türkiye’nin üye olduğu ya da sözünün geçtiği bütün uluslararası organizasyonlarda temel gündem maddelerinden birisi olacak ve uzun vadeye yayılan bir tepki ve tavırla İsrail’in yaptıklarının yanına kar kalmadığını görmesi sağlanacak.
İşte Türkiye’nin yol haritasındaki temel unsurlar:
BM KOMİSYONU: BM’nin oluşturacağı komisyonun çalışmalarına her türlü bilgi ve belge katkısı yapılacak. Sorunun Türkiye-İsrail sorunu olmadığı, uluslararası değerlerin yok sayılmasıyla ilgili bir sorun olduğu tezi işlenecek.
AYRINTILI İNCELEME: İsrail’in gemiye saldırıda öldürdüğü 9 kişi ile yaralılar çok ayrıntılı olarak inceleniyor. Özelikle yakından ateş etme vakaları bir raporda toplanacak. Vahşi şekilde kafasından vurularak öldürülenler var. Bunlarla ilgili gerçekler dünya kamuoyuna detaylı şekilde aktarılacak. Yaralı öyküleri, İsrail vahşeti için gerçek örnekler niteliğinde. Örneğin kurşunla yaralanıp düştükten sonra testislerine ve karnına tekmeler atılan, kulağına plastik mermi ile ateş edilen yaralılar olduğu tespit edildi. Bunlar toplanacak ve her biri için hesap sorulacak. Ayrıca bütün bu belgeler BM’deki inceleme komisyonuna verilecek.
GEMİLERİN DÖNÜŞÜ: Türkiye, filoya dahil gemilerin eksiksiz olarak geri dönüşünün hızla tamamlanmasını istiyor. Gemilerin dönüşü, İsrail’deki sürecin bir parçasının tamamlanması olarak algılanıyor.
MALLARIN GAZZE’YE GİTMESİ: Türkiye gemilerde bulunan malların Gazze’ye bir an önce geçirilmesi için İsrail’e baskı yapacak. "O mallar senin değil. Bunlar İsrail’e gitmiyordu. Dolayısıyla senin bu mallar üzerinde bir yetkin yok. Derhal Gazze’ye gönder" mesajı verilecek.
KAYIPLAR ARAŞTIRILACAK: Bazı gönüllülerin kayıp olduğuna dair iddialar ciddi olarak inceleniyor. Bunlar gerçekse, İsrail’den kayıplarla ilgili çok acil bilgi talep edilecek. Özellikle kayıplardan herhangi bir kişinin İsrail’de çıkması, büyük bir sorun haline gelecek. Çünkü Türkiye, İsrail’e bütün gönüllülerin Türkiye’ye gönderilmesi konusunda uyarı yapmıştı.
ULUSLARARASI GÜNDEM: İsrail’in korsan yaklaşımı, Türkiye’nin üye olduğu ya da sözünün geçtiği bütün uluslararası organizasyonlarda uzun süre ana gündem maddeleri arasına sokulacak. Türkiye, bu konuda geniş bir zaman aralığına yayılan kınama ve tavır alma kararları isteyecek. Böylece İsrail, yaptığının yanına kar kalmadığı hissine itilecek.
MEDYA TAKİBİ: İsrail aleyhine uluslararası medyada oluşan hava değerlendirilecek. Gerekirse medya daha detaylı bilgilerle desteklenecek.
SORUŞTURMA HAKKI: İsrail gönüllüleri yargılamadığı için Türkiye de kamusal bir yargılama yoluna gitmeyecek. Ancak olaylarda zarar gören gönüllülerin ve ailelerinin bu hakkını kullanmasının önünde bir engel bulunmuyor. Kişisel haklar kullanılabilecek.
TAZMİNAT İSTENECEK: İsrail’den can ve mal kayıpları için maddi ve manevi tazminat istenecek. Uluslararası hukuk normları incelenecek ve İsrail’in yüklü miktarda tazminat ödemesi için bütün kanallar kullanılacak.
GAZZE ABLUKASI: Türkiye bir yandan İsrail’in Türk vatandaşlarına ve gemilerine karşı saldırısıyla ilgili süreci yönetirken, bir yandan da bu olayların gündeme yerleştirdiği Gazze ablukasının kalkması için "farkındalık" stratejisi uygulayacak. Yardım götüren sivillerle bile vahşice davranan İsrail’in Gazze’deki Filistinliler'e muamelesinin hangi sınırlara varabildiğine dair dünyanın önüne bilgiler sunularak, uluslar arası toplumun abluka konusunda baskı oluşturması sağlanacak.
Kaynak: Bugün