İki ülke sınırındaki kara tatbikatında ağırlıklı olarak sızmalara karşı ortak hareket prosedürleri üzerinde duruluyor. Ancak Türk-Suriye ilişkilerinin gelişmesine de kuşku ile bakan İsrail, Ankara'nın Şam'a İsrail askeri teknolojisini vermesinden endişe ediyor.
Konuya ilişkin Yedioş Ahronot Gazetesi'nde yer alan haberde, geçtiğimiz yıl da Türkiye ve Suriye'nin gerçekleştirdiği ortak tatbikattan endişe duyduğunu belirten İsrail'e Türk askeri yetkililerinin güvence verdiği vurgulandı. Haberde İsrailli yetkililerin bu yönde bir transfer yaşandığına dair ellerinde bilgi bulunmadığını kaydettikleri de ifade edildi.
Arutz Sheva Gazetesi de, Suriye'nin Türkiye'yle kurduğu askeri ittifakın, İsrail'i büyük bir tehdit altına soktuğunu iddia etti.
Haberde Ankara'nın son dönemde İran ve Suriye'yle yakınlaştığı belirtildi, "İran-Türkiye-Suriye-Lübnan ekseninin kurulması İsrail'in kuzeyden bütüncül bir tehdit altına girmesi anlamına gelir" ifadesi kullanıldı.
Türkiye-Suriye Sınır Birlikleri Tatbikatı, 27-29 Nisan 2010 tarihlerinde Kilis'teki Yüksektepe ve İnanlı hudut karakollarında icra edilmektedir.
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notunda, tatbikatın amacının, iki ülke kara kuvvetleri unsurları arasındaki dostluk, iş birliği ve güveni pekiştirmek, sınır birlikleri arasında eğitim ve birlikte çalışabilirlik seviyesini artırmak olduğu kaydedilen bilgi notunda, tatbikata Türkiye'den iki, Suriye'den bir hudut takımının katılacağı ifade edilmektedir.
2008 yılı sonunda başlayan Gazze saldırısından sonra bozulan Türk-İsrail ilişkileri, bu yıl başında Türk büyükelçiye yapılan hakaretle derin bir sarsıntı geçirmiş, iki ülke ilişkileri tarihindeki en kötü dönemlerinden birini yaşamıştı. 1998 yılında savaşın eşiğine gelen Türkiye ve Suriye ise ilişkilerindeki en parlak dönemini yaşıyor.