Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İstanbul'daki Ermeni Diasporasına Tepki Yağdı

Sözde aydın bir grubun Ermenileri anmak için Taksim'de etkinlik düzenlemesi vatandaşlarda gerginliğe sebep oldu. Haydarpaşa Garı?ndaki Ermeni dostlarına ise, aralarında emekli Org. Edip Başer?in de bulunduğu bir grup tepki gösterdi. 

25 Nisan 2010
İstanbul'daki Ermeni Diasporasına Tepki Yağdı

Ermeni dostu grup, Taksim Sular İdaresi önünde toplanarak, Türkçe, İngilizce ve Ermenice, "Bu acı bizim. Bu yas hepimizin" yazılı pankart açarak, mumlar yaktı.

Oturma eylemi sırasında, Türk ve Azerbaycan bayrakları taşıyan vatandaşlar da meydana geldi. Sözlü tartışmalar ve gerginlik yaşanırken, iki grubun karşı karşıya gelmesini çevrede önlem alan polis ekipleri engelledi.

Aralarında Ufuk Uras, Halil Berktay, Perihan Mağden, Lale Mansur, Yasemin Çongar, Şanar Yurdatapan, Neşe Düzel'in de  bulunduğu sanatçı, gazeteci, politikacı ve aydınların da bulunduğu grubun internet üzerinde günler önce açtığı, "buacihepimizin.org" isimli sitenin günlerdir yaptığı çağrı ile Taksim'de düzenlenen anmaya yaklaşık 400 kişi katıldı.

Organizasyon komitesinin polisle yaptığı görüşme sonucu, 18.30'da toplanmaya başlayan grup, Sular İdaresi önünde, polis bariyeri ile güvenlik önlemi alınmış alana alındı. Anmaya katılanlar, 1915 olaylarında öldüğünü öne sürdükleri Ermeniler için mumlar yaktı.

Basın açıklamasının ardından grup, oturmaya eylemine geçti. Bu sırada gruba, ellerinde Türk ve Azerbaycan bayrağı bulunan bir grup vatandaş Taksim Meydanı'nda slogan atmaya başladı.

Anma eylemine katılanları protesto eden Türk bayraklı gruba, çevredeki vatandaşlar da destek verdi.

Türk bayrağı ile anmayı düzenleyenleri protesto eden bir vatandaş, polisin müdahalesiyle uzaklaştırıldı. İki grubun karşı karşıya gelmesini, çevrede 800 polis ile geniş güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekibi önledi. 30 dakika olarak planlanan oturma eylemi, gerginlik nedeniyle, 10 dakika önce bitirildi.

"Kahrolsun Ermeni Diasporası"

Organizasyon komitesi, "Bu acı bizim, bu yas hepimizin" yazılı pankartı da alarak İstiklal Caddesi'nden yürümek istedi. Ancak polis ekipleri, gerginlik yaşanmasına neden olabileceği ihtimalini göz önüne alarak buna izin vermedi.

Pankartın daha sonra kendilerine teslim edileceği söylenerek, muhafaza altına alındı. Yürüyüş sırasında, çevredeki vatandaşlardan bazıları gruba, "İngiliz bayrağınız nerede?", "Kahrolsun Ermeni Diasporası", "23 Nisan'ı, 19 Mayıs'ı, niye kutlamıyorsunuz?" diye tepki gösterdi.

Bu arada Kıbrıs gazisi olduğunu söyleyen bir kişi, "O kadar asker, polis şehit oldu. Hiç mi utanmıyorsunuz" diye tepkisini dile getirdi. Gruptan bazıları da "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı attı.

"Birçok ulusun tarihinde Türklere karşı soykırım hareketleri söz konusudur."

Haydarpaşa Garı’nın girişinde toplanan ''İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon'' üyesi grup, 24 Nisan 1915'de gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadığı öne sürülen ''220 Ermeni aydın''ın fotoğrafıyla oturma eylemi yaptı.

Öte yandan, aralarında emekli büyükelçiler ve paşaların da bulunduğu karşıt bir grup ise eylemcileri protesto etti.

Burada bir açıklama yapan Emekli Orgeneral Edip Başer, 24 Nisan 1915 yılında yapılan tehciri kınamak amacıyla eylem yapan İHD üyelerini tasvip etmediklerini söyledi.
 
Başer, şöyle konuştu: ''Tehciri kınamak ayrı şey, onlar tehciri neden kınayacaklar bilemiyorum. Ama bence asıl kınayacakları onların iddia ettikleri, inandıkları şey. Ermeniler tarafından da iddia edilen 'Ermeni soykırımı gerçektir' düşüncesi. Bu düşünce içinde olan insanlar özür dileme gibi bir kampanyayı başlattı bir de. Ben şahsen böyle bir iddiaya da böyle bir eyleme de katılmıyorum. Doğruluğuna da inanmıyorum böyle bir düşüncenin. Çünkü Türk ulusu, Türk devleti hiç bir şekilde tarihinde hiç kimseye karşı bir soykırım hareketi yapmamıştır. Türk ulusunun tarihinde soykırım yoktur. Bunu hiç bir tarihi belge ifade etmemektedir. Ama diğer birçok ulusun tarihinde Türklere karşı soykırım hareketleri söz konusudur.

Bunlarla ilgili tarihi belgeler de ortadadır. Türk ulusu hiç bir ulusa karşı kin ve nefret duygusu içinde olmamıştır. Ermeni vatandaşları bir düşmanlık, bir kin duygusu içine sürüklenmiştir. Bu nedenle soykırım iddiası yapay bir iddiadır. ''

Başer, Tüklerin hiç bir zaman diğer uluslara karşı soykırım iddiasını gündeme getirmediğini de belirterek, tehcir meselesinin, Birinci Dünya savaşı sırasında Doğu Anadolu'da Türk sivillere karşı Ermeni çetelerinin yaptığı soykırım hareketlerine karşı o zamanki Osmanlı hükümetinin Ermenileri o bölgeden başka bir bölgeye intikal ettirmesi olduğunu anlattı.

Bunu bugün bir soykırım olarak tanıtmanın, batılılar tarafından üretilmiş bir şey olduğunu ifade eden Başer, ''Böyle bir eylemin Türkiye'de yapılması bana göre utanç verici. Bana göre hiç bir zaman onaylanmayacak bir hareket. Türkiye'de soykırımı kabullenerek, 'evet Türkler soykırım yapmıştır' denilerek, bunun içinde böyle eylemlere girişmek bana göre çok yanlış'' diye konuştu.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.