İran'ın başkenti Tahran’da 60 kadar ülkeden temsilcinin katıldığı ”Nükleer enerji herkese, nükleer silah hiç kimseye” başlıklı iki günlük konferansın sonuç metninde, ”Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve imhası” genel başlığı üzerinde ortak kararlılığın sergilenmesi gerekliliği üzerinde durulduğu belirtildi.
Nükleer silahların yayılması ve bu silahlardan istifade edilmesi yönündeki tehditlerden duyulan rahatsızlığa yer verilen metinde, dünya için öncelikli konuların başında kitle imha silahlarının yok edilmesinin geldiği vurgulandı.
Diğer kitle imha silahlarından kimyasal ve biyolojik silahların yok edilmesiyle ilgili taahhütlere uymanın gerekliliğinin hatırlatıldığı metinde, İsrail’in NPT’ye (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması) katılması ve nükleer programını UAEK denetimine açmasının zorunlu olduğu belirtildi.
Metinde, barışçı amaçlı nükleer enerjiden yararlanma konusunda uluslararası düzeyde işbirliği yapılması gerektiği de kaydedildi.
Barışçı amaçlı nükleer enerji tesislerine yönelik askeri saldırının, uluslararası hukuka ve BM’nin ilkelerine aykırı olduğu belirtilen metinde, böyle bir eylemin insan ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi.
Metinde, NPT’yi işlevsiz kılacak uygulamalar ile NPT’yi imzalamayan ülkelerle yapılan işbirliğinin, ayrıca İsrail’in nükleer silahlarının görmezlikten gelinmesinden haklı olarak endişe duyulduğu görüşü dile getirildi.
Konferanstan elde edilen tecrübenin ve sonuç metninin başta BM olmak üzere diğer uluslararası kurum ve kuruluşlara sunulması önerisinde bulunuldu.
Bu arada, konferansın hedefine ulaşması için yapılacak çalışmalar kapsamında ikinci toplantının da gelecek yıl Nisan ayında Tahran’da yapılamasına karar verildi.
”Nükleer silahlara sahip ülkelerden bu silahları bizzat kendilerinin imha etmelerinin beklenemeyeceği, aksine tüm dünyanın ortak iradesiyle bu yönde adım atılabileceği” mesajının verildiği konferansı yerli ve yabancı 300 kadar gazeteci izledi.