Iğdır, Zübeyde Hanım Bulvarında 20 Mart 2010 Cumartesi günü saat 13.00’da, Iğdır Gün Işığı Derneği'nin düzenlemiş olduğu sivil Toplum kuruluşları ve halkımızla el ele Nevruz Şenlikleri Programı gerçekleşti.
Program, sunucu Ali VAROL’un Gün Işığı Derneği Başkanı Serdar ARAT’ı açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye daveti ile başladı. Dernek Başkanı Serdar ARAT konuşmasında “Dostluk ve Sevgi Günleri diye anılır bayramlar, kırgınlıkların unutulduğu, küskünlüklerin bir yana bırakıldığı günlerdir. Bu sebeple belli bir iyimserlik yayılır. Tatlı yiyip tatlı konuşma, anlayışlı olmaya çalışma bayramlarımıza has bir gelenektir. Nevruz Bayramında bu hususlar somutlaşır. Nevruz Bahar mevsiminin başlangıcını müjdeler. Daha sonra nevruzun Türklerin içinde bulunduğu büyük bir coğrafyada, genel olarak Kuzey Yarım küre, Adriyatikten Çin Seddine kadar olan bölgede kutlandığını aynı zamanda Dini kaynaklarda yer aldığını, Şia, Sünnü, Alevi, Bektaşi gibi Türk topluluklarında Sultan Navruz ve hatta İran ve Orta doğunun büyük bir bölümünde ALİ BAYRAMI olarak anıldığını belirtti. Şia kaynaklarından Mefatih-ul Cinan ve Bihar-ul Envar gibi seçkin kaynaklarda yer aldığını hatta Ehl-i Beyt İmamlarının Nevruz hakkında dualarının ve hadislerinin olduğunu ifade etti. Iğdırda ki Nevruzun geçmişten beri kutlandığını ve aşamalarını kaydettikten sonra halkın bayramını kutladı.”
Daha sonra kürsüye Iğdırlı Elibeyt alimlerinden H. Veli BEDER davet edildi. Beder konuşmasında: “Nevruzun sadece dini bir bayram olmadığını, aynı zamanda milli bir bayram olduğunun da altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü. “Nevruz Bayramı değerli Şia kaynaklarında belirtildiği gibi İslamiyet ile zıt bir çelişki arz etmediği için Ehl-i Beyt İmamlarınca da layıkıyla kutlanmasının tavsiye edildiğini söyleyerek birlik beraberlik ve kardeşlik temennisiyle halkın bayramını kutladı.”
Daha sonra kürsüye Halk Ozanı- Aşık Emrah NAROĞLU çıktı. İmam Ali a.s’ın Şanından ve vatan sevgisinden meşiyeler okuyarak meydanı dolduran kalabalığı coşturdu.
Ardından izleyici kalabalığının merakla beklediği yazar ve yönetmenliğini Muhammed İPEKÇİ hocanın yaptığı Ali İPEKÇİ ve Muharrem İPEKÇİ’nin rol aldıkları KOSA KOSA oyununa geçildi. Oyuncu gençler sergiledikleri oyunla izleyicileri eğlenceli anlar yaşattılar.
Oyunların ardından Ehl-i Beyt Meddahı Kerbelai Süphan AL sahne aldı.
Programa sivil toplum teşkilatı olarak Türk Anneler Derneği, Türk Kadınlar Birliği Derneği, Akud ve Ticaret Odası Başkanlığı iştirak ettiler. Kurulan çadırlarda sivil toplum kuruluşlarına standlar verildi. Ayrıca Gün Işığı Derneği tarafından halkımıza kültürümüzde yer alan ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizden Hedik, Sabah Aşı (Helise) ve yoğurt (Katık) Aşı ikram edildi. Ve kırmızıya boyanmış yumurtalar dağıtılarak, halkın yumurta tokuşturması ile program sona erdi.