19 Mart Cuma günü İstanbul'da bir araya gelen şura, Caferi Çalıştayı'nı ve deklarasyonu değerlendirdi.
Değerlendirme sonucunda şu ana başlıklar ortaya çıktı:
1. Varılan süreç içerisinde meydana gelen çalışma eksikliklerinin giderilerek ileriye doğru yapılacak genel toplantıların geniş zamana yayılması ve bütün Caferi alimlerinin zamanında bilgilendirilmesi.
2. Alınan kararlardan toplantıya katılamayan çalıştay şurası üyelerinin tamamının bilgilendirilmesi
3. Hükümetle temaslarda bütün çalıştay üyelerinin bilgilendirilmesi
4. Hükümetin Caferi açılımıyla ilgili olarak, deklarasyonun altıncı maddesinde belirtildiği üzere bireylerin değil, bu şurayı muhatap alması gerekliliğinin hatırlatılması
5. Deklarasyon sırasında müzakeresi devam eden bütçe konusu şu şekilde netleşmiştir: Adalet ve eşitlik ilkesi gereği, genel bütçeden din hizmetleri için ayrılan payda, Caferi vatandaşların ihtiyacının da göz önünde bulundurulması
Caferi Çalıştayı'nda mutabık kalınan maddelerin son hali:
1. EĞİTİM:
a.) Eşitlik ilkesi gereği din dersi kitaplarında Caferilikle ilgili bilgilerin de yer alması, Caferi mezhebi mensupları tarafından hazırlanacak metnin okutulan ders kitaplarına alınıp objektif bir biçimde öğretilmesi ve bunun anayasal güvence altına alınması.
b.) Yurt içinde üniversite dahil olmak üzere dinî eğitim yapabilme, din görevlisi ve eğitimcisi yetiştirebilme fırsat ve imkanının verilmesi.
2. YAYIN: Kamuya ait, başta TRT olmak üzere her türlü kitle iletişim araçlarıyla yapılan dînî içerikli, yayın ve yayımlarda Anayasanın 10. Maddesinde belirtilen eşitlik ilkesi doğrultusunda Caferîlere de kendi inançlarını tanıtım imkânının verilmesi ve ilgili mevzuatta gerekli değişikliklerin yapılması.
3. İBADEŞANELER: Caferîler tarafından kurulmuş ve kurulacak olan cami, mescit, Kur’an kursu ve benzeri müesseselerin yönetim ve mülkiyet haklarına dokunulmaması.
4. BÜTÇE: Adalet ve eşitlik ilkesi gereği, genel bütçeden din hizmetleri için ayrılan payda, Caferi vatandaşların ihtiyacının da göz önünde bulundurulması
5. DİN HİZMETLERİ: Caferi din alimlerinin yurt içi ve yurt dışı görevlerinde Caferiler tarafından kurulan, özel bir kanuna dayanan ve kamu yararına çalışan özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kurumun muhatap alınması esasına dayanarak gerekli imkan, destek ve kolaylıkların devlet tarafından sağlanması.
6. MUHATAP: Caferilerle ilgili burada belirtilen taleplerle birlikte her türlü sorun ve konularda bu kesimin, din alimlerinin kahır çoğunluğu tarafından oluşturulacak, özel bir kanuna dayanan ve kamu yararına çalışan özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kurumun muhatap alınması