Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Caferi Çalıştayı Taleplerini Açıkladı (Foto)

Ülkemizde yaşayan Caferi toplumunu temsil eden Ehlibeyt alimlerinin Grand Anka Otel'de 13 Mart Cumartesi günü yaptıkları çalıştayın sonunda taleplerini bir bildirgeye kamuoyuna deklare ettiler.  

01 Ocak 1970
Caferi Çalıştayı Taleplerini Açıkladı (Foto)

Ülkemizin dört bir yanından ve Avrupa'dan gelen yüze yakın Ehlibeyt aliminin katıldığı çalıştayda, temsil kurulunun oluşturduğu metin gözden geçirildi. Müzakerelerin ardından temsil kurulu adına Selahattin Özgündüz, basın mensupları ve Tükiye kamuoyuyla şu açıklamayı paylaştılar:

CAFERİ ÇALIŞTAYI BİLDİRGESİ
Son zamanlarda hükümetimizin gündeme aldığı demokratik açılımların bir gereği olarak, ülkemizde yaşayan Caferi (İmamiyye-İsnaaşeriyye) toplumunu temsil eden, din ve kanaat önderlerinin katılımıyla, 13/03/2010 tarihinde Grand Anka Hoteli'nde düzenlenen çalıştay toplantısında, bu toplumun, şimdiye kadar esirgenen, inanç ve kültürel hakları masaya yatırılmış ve karara bağlanan, bu alandaki talepleri, ana başlıklarıyla aşağıda sıralanarak, işbu bildirgeyle halkımıza, kamuoyuna ve ilgili muhataplarına duyurulma kararına varılmıştır:

1.    EĞİTİM:
a.)     Eşitlik ilkesi gereği din dersi kitaplarında Caferilikle ilgili bilgilerin de yer alması, Caferi mezhebi mensupları tarafından hazırlanacak metnin okutulan ders kitaplarına alınıp objektif bir biçimde öğretilmesi ve bunun anayasal güvence altına alınması.
b.)    Yurt içinde üniversite dahil olmak üzere dinî eğitim yapabilme, din görevlisi ve eğitimcisi yetiştirebilme fırsat ve imkanının verilmesi.
                                                                                
2.  YAYIN: Kamuya ait, başta TRT olmak üzere her türlü kitle iletişim araçlarıyla yapılan dînî içerikli, yayın ve yayımlarda Anayasanın 10. Maddesinde belirtilen eşitlik ilkesi doğrultusunda Caferîlere de kendi inançlarını tanıtım imkânının verilmesi ve ilgili mevzuatta gerekli değişikliklerin yapılması.

3. İBADEŞANELER: Caferîler tarafından kurulmuş ve kurulacak olan cami, mescit, Kur’an kursu ve benzeri müesseselerin yönetim ve mülkiyet haklarına dokunulmaması.

4.  BÜTÇE: Genel bütçeden din hizmetleri için ayrılan paydan eşitlik ilkesi gereğince adil bir şekilde Caferilerin de yararlandırılması. (Özgündüz, bu konunun netleşmediğini, farklı görüşler olduğunu, bu nedenle müzakerelerin devam ettiğini bildirdi.)

5.    DİN HİZMETLERİ: Caferi din alimlerinin yurt içi ve yurt dışı görevlerinde Caferiler tarafından kurulan, özel bir kanuna dayanan ve kamu yararına çalışan özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kurumun muhatap alınması esasına dayanarak gerekli imkan, destek ve kolaylıkların devlet tarafından sağlanması.

6.    MUHATAP: Caferilerle ilgili burada belirtilen taleplerle birlikte her türlü sorun ve konularda bu kesimin, din alimlerinin kahır çoğunluğu tarafından oluşturulacak, özel bir kanuna dayanan ve kamu yararına çalışan özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kurumun muhatap alınması

SONUÇ:
Bu altı maddeden oluşan bu taleplerin insaf, adalet, hukuk ve eşitlik esaslarına uygun, meşru ve makul talepler olduğunda çalıştaya katılan Caferi toplumunun kahır çoğunluğunu temsil eden dinî ve siyasî önderler fikir birliği içindedirler.

Ayrıca, Caferi alimleri, Diyanet İşleri Başkanlığının mevcut yapı, mevzuat ve icraatını göz önüne alarak bu kurumda görev almanın kesinlikle Caferi fıkhına uygun olmadığı görüşündedirler. Dolayısıyla bu şartlarda Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altında bir yapılanmayı Caferi Alimler asla düşünmemektedir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.