Burada açıklama yapan Göksel Gülbey, “Bu dosya içersinde Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali’nin Türkiye ve bölge (Azerbaycan, Gürcistan ve İran) için taşıdığı tehlike irdelenmekte ve santralin kapatılması için nelerin yapılması gerektiği konusunda araştırmalar bulunmaktadır. Bununla beraber dosyada santral ile ilgili önemli teknik detaylar da bulunmaktadır. Araştırma konusu santral Dünyanın en eski reaktörlerinden birisine sahip olup; ayrıca birinci dereceli deprem bölgesinde bulunmaktadır. Dolayısıyla dosyada konunun bu yönlerine de değinilmiş ve uluslar arası kurumlar ile camiaların santralin kapatılması yönündeki fikirlerine de yer verilmiştir. Bu dosyanın konusunu teşkil eden Metsamor Nükleer Santrali’nin dosya içersinde geniş bir şekilde ayrıntısı verilecek olan sebeplerle kapatılması istenirken, tamamıyla teknik sebeplere dayanılmaktadır. Çernobil Nükleer Santrali ile benzer teknolojiye sahip olan ve sınırlarımızın hemen yanı başında faaliyet gösteren Metsamor Nükleer Santrali için de bugün aynı tartışmalar yaşanmaktadır. Başta Avrupa Birliği olmak üzere bütün Dünyanın tehlikeli saydığı ve bir an önce kapatılmasına çalıştığı Metsamor Santrali Ermenistan tarafından halen kullanılmaya devam edilmektedir.” dedi.
Dernek basın sözcüsü ve organ bağış derneği başkanı Serdar Ünsal’da Metsamor nükleer santralinin 1988 deki depremde çatladığını etrafa radyasyon yaydığını o günden beri Iğdır ilinde kanser vakalarının hızla arttığını, sakat doğumların olduğunu hayvanlara ve bitkilere büyük zarar verdiğini belirterek şunları söyledi: ”Metsamor nükleer santrali deprem fay hattının üzerinde kurulu ve halk Iğdır da santralın bacalarına ölüm bacaları adını vermiştir. Saatli bomba olan santralin kapatılması için AB birliği para vermesine rağmen Ermenistan kapatmıyor. Bu santralin yüzünden insanlar kanserden ölüp gitmektedir. 4 ülkenin devlet başkanları konuya eğilmeli santralin kapatılması için Ermenistan’a baskı yapmalıdır. Bir patlama veya çatlak halinde Başta Türkiye İran, Gürcistan ve Azerbaycan halkı etkilenecektir”
Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali ile ilgili hazırlanan dosya örnekleri Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Gürcistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına gönderildi.