Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran, İnkılabı Kutluyor

İmam Humeyni önderliğinde gerçekleştirilen İslami Devrimin 31. yılı, başta başkent Tahran olmak üzerine tüm İran'da milyonların katılımıyla kutlanıyor.  

11 Şubat 2010
İran, İnkılabı Kutluyor

Tahran'daki kutlamalara katılanlar, İmam Humeyni'nin fotoğraflarını taşırken sık sık "Lebbeyk Ya Humeyni", "Canım, lidere feda olsun",  "Amerika'ya ölüm", "İsrail'ö ölüm" şeklinde slogan attılar.

İranlılar, kırmızı Huseyni bayrakları yanı sıra İran bayraklarını da kutlamalarda dalgalandırıyorlar.

Tahran'da yapılan kutlamalarda, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bir konuşma yapıyor. Ahmedinejad konuşmasında "İslam Devrimi'nin ilk günlerinden itibaren, müstekbir güçler halkların haklarına ve çıkarlarına karşı savaşmaktadır" dedi. Ahmedinejad "bölgemize hakim olan, bölgenin ve dünyanın güç kaynaklarına da hakim olur" diyen Ahmedinejad, kanser parçası olarak nitelediği İsrail'i, bölgeye hakim olabilmesi için batılılar tarafından dayatıldığını söyledi.

Ahmedinejad "Onlar bize karşı çıkıyor. Çünkü onlar, Ortadoğu'ya, İran'a ve tüm dünyaya hakim olmak istiyorlar. Onlar, İran'ın gelişmemesini, hep geri kalmasını, halkının zayıf düşmesini istemektedirler" diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a seslenen Ahmedinejad "İsrail'e karşı mücadele edilmelidir. İsrail, bölgeye savaş açarsa ortadan kaldırılmalıdır." dedi.

İslam İnkılabı 31 Yaşında

Çocukluğundan itibaren dini medreselerde eğitim gören İmam Humeyni, genç yaşından beri Şah Rıza Pehlevi rejimine karşı mücadele verdi ve devrimden önce birkaç kez yaptığı rejim aleyhindeki konuşmalar yüzünden cezalandırıldı.

1964'de ülkesinden sürüldü. Kısa süre Irak ve Türkiye'de (1964 yılında Bursa'da) kaldıktan sonra gittiği Fransa'da 1 Şubat 1979'a kadar ikamet etti. İran rejiminin yıkılması için Yeşil Kuşak Projesi doğrultusunda ABD tarafından eğitildiği şeklinde iddialar Türkiye'deki Humeyni karşıtları tarafından dile getirilse de Humeyni'nin yıktığı Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin Ajax Operasyonu ile ABD tarafından yeniden İran'ın başına getirildiği ve aynı kişinin başlangıçta İran petrollerini Amerikalılara sattığı düşünüldüğünde geçersiz kalır. Bununla birlikte İran rejimi kapitalizm ve Amerika karşıtıdır. 11 Şubat'ta Şah yönetimini deviren ayaklanmaları yönetti.

1 Şubat 1979 tarihinde Şah İran'dan kaçınca İmam Humeyni de ülkesine geri döndüğünde onu karşılayan 10 milyon kişi sokakları doldurmuştu ve 11 Şubat 1979'da önderlik ettiği büyük mücadele zaferle sonuçlandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.