Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran'dan Hodri Meydan

İran İslam Cumhuriyeti, nükleer enerjideki çifte standarta, UAEK'nın son Batı yanlısı kararına inat 10 yeni nükleer tesis kurma kararı aldı. 

29 Kasım 2009
İran'dan Hodri Meydan

İran'ın resmi haber ajansı İRNA, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad başkanlığında bugün toplanan bakanlar kurulunun, Natanz nükleer santrali ölçeğinde on yeni uranyum zenginleştirme tesisinin inşası için Atom Enerjisi Kurumu'na yetki verdiğini duyurdu.

Buna göre kurum, ülkenin farklı bölgeleri için önerilen beş tesisin inşası için iki ay içinde hazırlıklara başlayacak, diğer tesisler için ise yer belirleyecek.

Hükümetin, dördüncü kalkınma planı doğrultusunda ülkenin ihtiyacı olan 20 bin megavatlık elektrik üretimi için bu yeni tesisleri inşa etmesi gerektiği belirtildi.

Ahmedinecad da konuşmasında öngörülen elektrik miktarını üretebilmek için halihazırdaki ölçeğe göre 500 bin yeni santrifüj yapılması gerektiğini söyledi.

Ürettikleri yeni nesil santrifüjlerdeki kapasitenin yüksekliği sayesinde bu sayının aşağı çekilebileceğini belirten Ahmedinecad, "Öyle bir noktaya ulaşmalıyız ki, yılda 250-300 ton yakıt üretebilelim. Bunun için hızlı ve yeni santrifüjlerden yararlanmamız gerekir" dedi.

Ahmedinecad, Tahran'daki reaktörlerin ihtiyacı olan yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum konusunun ise çarşamba günkü toplantıda görüşüleceğini bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı, "Bütün dünyayla dostane ve sevgi çerçevesinde ilişkilerimiz var. Ancak iğne başı büyüklüğünde bile olsa İran halkının hakkının zayi olmasına izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Açıklama IAEA kararının ardından geldi

İran'ın yeni uranyum zenginleştirme tesisleri inşa etme kararı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) yönetim kurulunun önceki günkü kararının hemen ardından geldi.

Yönetim kuruluna üye 35 ülkeden 34'ünün katıldığı oylamada, 3 aleyhte ve 6 çekimser oya karşılık 25 oyla kabul edilen kararda, İran'dan Fordo tesislerindeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması, yeni ve gizli tesis inşa planı olmadığını teyit etmesi ve bu konudaki BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uyması talep ediliyor.

İran'ın IAEA'daki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, daha önceki değerlendirmesinde "IAEA'nın karar tasarısı, müzakerelerdeki olumlu havayı bozacak" ifadesini kullanmıştı.

Sultaniye, "Bizim açık mesajımız şudur: Bu karar tasarısının hiçbir etkisi olmayacak. Nükleer enerji faaliyetlerimiz bir saniye bile durmayacak" diye konuşmuştu. İran Meclisi de bugünkü açık oturumunda karara tepki olarak UAEK ile işbirliği düzeyini düşürmesi için hükümeti göreve çağırmıştı.

290 milletvekilinden 226'sının imzasıyla okunan bildiride, "BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan '5 artı 1' ülkelerinin düşmanca ve siyasi tavırlarına karşı hükümet, IAEA ile işbirliği seviyesini azaltacak öneriyi meclise sunsun" denilmişti.

İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin hukuki açıdan sorun olmadığı ve IAEA'nın 21. raporunda da barışçıl çizgiden sapılmadığına işaret edildiği hatırlatılan bildiride, İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyinden IAEAya gönderilmesi talebi yinelenmişti. Meclis'teki bazı üyelerin, Nükleer Silahların Yayılması Anlaşmasından (NPT) çekilme istekleri de basında yer almıştı.

Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin aksine, nükleer enerji faaliyetlerinin IAEA denetiminde, NPT çerçevesinde ve barışçıl olduğunu savunuyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.