Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Türkiye, Bizim İçin Bir Model

Türkiye ziyaretinde Sabah Gazetesi'ne konuşan Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı El Hekim "Demokratik deneyiminiz bizim için bir model. Türkiye bizim Batı'ya açılan kapımız." dedi. 

21 Kasım 2009
Türkiye, Bizim İçin Bir Model

Sabah Gazetesi'ne konuşan Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı El Hekim "Demokratik deneyiminiz bizim için bir model. Türkiye bizim Batı'ya açılan kapımız. İnşallah AB'ye girersiniz" dedi.

Irak Parlamentosu’ndaki en geniş Şiî grubun yeni lideri Seyid Ammar Abdülaziz Muhsin El Hekim, İstanbul’a geldi.
 
El Hekim, “İki ülke arasındaki ilişkiler İslâm’dan doğmaktadır. İslâm, barış ve tolerans dinidir. Bu yüce ülke, bir yandan İslâmî kimliğini korurken, aynı zamanda demokrasiyi de en iyi yürüten ülkelerin başında yer almaktadır” dedi.

Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz ile basına kapalı görüşen El Hekim, ardından gazetecilere bir açıklama yaptı. El Hekim, ‘’İki ülke arasındaki ilişkiler İslâm’dan doğmaktadır. İslâm, barış ve tolerans dinidir. Bu yüce ülke, bir yandan İslâmî kimliğini korurken, aynı zamanda demokrasiyi de en iyi yürüten ülkelerin başında yer almaktadır” dedi.

Türkiye’den övgüyle bahseden El Hekim, “Türkiye’nin elinde bulunan teknolojiye ve uzmanlığa büyük bir hayranlıkla bakmaktayız. Türkiye, Irak’ın yeniden onarılmasında büyük bir rol oynayabilecektir. Her ne kadar görüş ayrılıkları olsa da biz peş peşe ulusal uzlaşı peşinden koşmaktayız” diye konuştu.

Türkmenlerin haklarını savunacaklarına dair söz aldıklarını ifade eden El Hekim, “Türkmenler şüphesiz Irak’taki temel unsurlardan birini teşkil etmektedir. Biz onlara olumlu ve saygılı bir gözle bakmaktayız. Irak’taki diğer grupların haklarını nasıl savunuyorsak, aynı şekilde Türkmenlerin de haklarını savunacağımıza dair kesin bir karar aldık” şeklinde konuştu.

Yabancı güçlerin Irak’ta kalmamasını beklediklerini belirten El Hekim, “Irak güvenlik güçleri yabancı güçlerden doğan boşluğu doldurmaktadır. Biz hiçbir yabancı gücün Irak’ta kalmamasını beklemekteyiz. Yabancı güçlere başvurmadan güvenlikte büyük bir iyileşme görülmektedir. Biz gerçekten en kısa sürede bağımsızlığımızı ve ülkemizin saygınlığını gerçekleştirmeyi dört gözle beklemekteyiz. Benim kanaatimce ulusal liderlik konumunda olan hiçbir Iraklı, Irak’ın bölünmesi için çaba harcamamaktadır” dedi. Ülkesindeki terör olaylarına değinen El Hekim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak’taki terör eylemlerine göz attığınız zaman şunu göreceksiniz; sadece bir cinayet işleme amacıyla değildir. Bu terör olaylarının arkasında siyasî amaçlar vardır. Irak’taki belli bir gruba yakınlık gösterdiğimiz zaman bu gerginlik ve olaylar hafiflemeye başlar. Biz diğer gruplarla diyaloğumuzu sürdürüp şiddeti hafifletmeye çalışmaktayız, ama diğer yanda da üzücü bir taraf var. Bazı gruplar, suçsuz Iraklıların kanını akıtarak siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Irak güvenlik birimlerinin önümüzdeki seçimlerde ve parlamentonun oluşmasında ellerinden gelen çabayı harcayarak bunu güvenilir bir şekilde gerçekleştirmelerini temenni ediyoruz.’’

El Hekim ayrıca, eşinin annesinin Türk olmasından dolayı Türkiye’ye ayrı bir sevgi beslediğini ifade etti. El Hekim, Türkiye ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

AMMAR EL HEKİM KİMDİR?

ABD'nin 2003 yılında girdiği Irak, altı yıldır savaşın, mezhebi ve etnik şiddetin hüküm sürdüğü bir dönemden geçiyor. Bu sürecin en yakın tanıklarından biri de Irak İslami Yüksek Konseyi (IİYK) Başkanı Ammar El Hekim... Irak İslami Yüksek Konseyi, Irak Meclisi'ndeki en büyük Şii gurubunu oluşturuyor. Ağustos ayı sonlarında kansere yenik düşen babası Abdülaziz El Hekim'in yerine geçen 38 yaşındaki Ammar El Hekim, ılımlı, dünyaya açık ve uzlaşmacı tavrıyla Necef ve Washington arasındaki yeni köprü olarak da gösteriliyor.

SABAH'I ZİYARET ETTİ

El Hekim, Irak'ın komşularıyla da iyi ilişkilere sahip olmasına son derece önem veren bir lider. Irak İslami Yüksek Konseyi'nin başına geçer geçmez Ürdün ve İran'ı ziyaret eden El Hekim, önceki gün de Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen El Hekim, dün de SABAH'ı ziyaret etti. Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ile görüşen El Hekim, Irak ve Türkiye'nin sıcak gündemi hakkında görüşlerini belirtti.

Irak, Ocak ayında seçimlere gidiyor. Ancak Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi seçim yasasını veto etti. Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de buna destek verdi. Bu risk aşılacak mı?

- Irak seçimlerine yaklaşık iki ay var. Tarık El Haşimi meclisten geçen seçim yasasını veto etti. Ancak seçimler yapılacak. Irak yeni bir sürece hazırlanıyor. Biz seçimlere hazırız. Bu amaçla geniş bir ittifak yaptık. İttifakta her kesimden grup var. Mukteda El Sadr grubu da var bu ittifakımızda. Seçimlere bir Şii hareketi olarak değil, prensibiyle giriyoruz. Seçimlerden sonra Irak'ta yeni bir dönemin başlayacağından, yeni birlikteliklerin oluşacağından eminim.

"İNŞALLAH AB'YE GİRERSİNİZ"

Ankara ve Bağdat arasındaki ilişkiler 2003'ten sonra bozulur gibi oldu. Şimdi giderek düzeliyor. İlişkiler daha da gelişecek mi?

- Gelişecek. Türkiye büyük bir ülke. Demokratik deneyiminizi model olarak alıyoruz. Ticari ve diplomatik ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Türkiye bizi Batı'ya bağlayan bir köprü. İnşallah Avrupa Birliği'ne girersiniz. Bu bağlamda Türkiye'nin demokratik açılımının, barışa ve Irak Kürtleri'yle ilişkilere daha olumlu yansıyacağını belirtmeliyim.

ABD 2011'de çekilecek. ABD sonrasına hazır mısınız?

- İki yıl sonraki Irak çok farklı, kendine yeten bir ülke olacak. Yabancı güçlerin çekilmesi birinci önceliğimiz. Güvenlik tamamen yerel güçlerin eline geçmeli. Tek bir yabancı askerin kalmamasını istiyoruz.

Musul ve Kerkük'te sular ne zaman durulacak?

- Kerkük adeta küçük bir Irak. Burada barışın hâkim olacağına inanıyoruz. Musul için de aynı görüşteyiz. Türkiye sadece Musul ve Kerkük'e değil bütün Irak'a aynı duyarlılıkla yaklaşıyor. Barışı ve istikrarı destekliyor. Türkiye'nin bu yapıcı, barışçıl çabalarını takdir ediyoruz.

Gül: Irak seçimden güçlenerek çıkar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar El Hekim'le İstanbul'da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede Türkiye'nin Irak'taki tüm kesimlere eşit mesafede durduğunu ifade ederek Irak'ın tüm "katmanlarını" temsil eden liderleri Türkiye'de görmekten ve istişarelerde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Gül, Irak'ın kritik bir seçim dönemine girdiğini ve ülkenin seçimden güçlenerek çıkacağına inandığını da kaydetti.

İSTİKRARLI IRAK BÖLGE İÇİN KAZANÇ

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun El Hekim ile yaptığı görüşmede ise Türkiye-Irak ilişkileri ve gelecekte ortak olarak yapılacak çalışmalar ve terör ele alındı. Görüşme sonrasında yapılan ortak basın toplantısında Davutoğlu "Irak'ta bütün dini ve mezhebi grupların, etnik grupların barış içinde, kardeşçe Irak'ın geleceğini inşa etmelerine büyük önem veriyoruz" dedi. İstikrarlı bir Irak'ın bölge için kazanç olduğunu belirten Bakan, Türkiye'nin Irak'ı her zaman destekleyeceği taahhüdünü yeniledi. El Hekim ise Ankara'nın Basra ve Musul'da açılan konsolosluklarla Irak'taki tüm gruplara açılım yaptığını belirterek "Türkiye'nin Arap ve İslam bölgelerini ilgilendiren dosyalara tutumunu saygıyla selamlıyoruz" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.