Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Yemenli Şiiler Korku İçinde BM Kamplarına Koşuyor

BM Mülteci Ajansı, saldırıların devam etmesi nedeniyle Saada şehrindeki mülteci kamplarının Yemenli Şiilerin akınına uğradığını belirterek duruma müdahale edilmesini istedi. 

14 Kasım 2009
Yemenli Şiiler Korku İçinde BM Kamplarına Koşuyor

Ağustos ayında başlayan çatışmaların giderek yoğunlaşmasının mülteci kamplarına sığınmak isteyen insan sayısını artırdığını ifade eden BM Yüksek Komiserliği, ülkenin güney şehirlerinde uygun sığınma yerleri aradıklarını söylediler.

BM sözcüsü Andrej Mahecic, önceki haftalarda günde 20-30 ailenin sığındığı kampa, artık günde 150 ailenin geldiğini belirterek şunları ekledi: "Son durum korkunç.. Kamp aşırı kalabalık bir hale geldi, üç dört aile bir çadırda kalıyor, şartlar çok kötüleşti. Herkeste büyük bir endişe ve korku var."

Hacce'deki Mazrak kampındaki mültecilerin sayısının on binin üzerine çıktığı belirtildi. Yaklaşan kış tehtidine karşı çalışmaları hızlandırmak için yerel makamları ve sivil toplum örgütlerini göreve çağıran Birleşmiş Milletler, çocukların şiddetten korunmaları için tarafları duyarlı olmaya çağırdı.

İçme suyu, beslenme ve hijyen sorunlarının üzerine yaklaşan kış mevsimi, Yemenli Şiilerin önümüzdeki günlerde çilelerinin daha da artacağını gösteriyor.

Hatırlatalım ki, Yemen'de Şii Husiler ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar 2004 yılında başlamış, geçtiğimiz ağustos ayında ise şiddetlenmişti. Ayrımcılık ve eşitsizliğe karşı mücadele veren Husileri, hükümet güçleri 1962 yılında darbeyle devrilen Şii Zeydi İmamlığı'nı geri getirmek istemekle suçluyor.

Husiler ise Yemen'in Suud baskısıyla kendilerine saldırdığını savunarak Vahabi hareketlere karşı mücadeleye girişiyor. Geçen hafta iki askerinin öldürüldüğü gerekçesiyle Husi bölgesine saldıran Suudi birlikleri bölgede saldırılarına devam ediyor.

Sivillere saldırdığı hatta fosfor bombası kullandığı iddialarını reddeden Suud yetkilileri Husi askerlerinin hedef alındığını belirtiyorlar. Yemen hükümeti çatışma bölgesinde bağımsız medya kuruluşlarının çalışmasına izin vermiyor. Bu yüzden yaşanan savaşta kaç kişinin öldüğü bilinmiyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.